"Те отлитат" в Дома на киното

В петък, 7-ми юни, на екран в София излиза дългоочакваният научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат”. Освен да се насладят на красивите кадри, зрителите ще научат и много интересни факти за живота на дивите птици.
„Те отлитат” е един от малкото научнопопулярни филми, правени през последните две десетилетия. Филмът е заснет в едни от най-красивите кътчета от страната - по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край Бургаските езера. Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците.
Филмът се състои от пет части, посветени на едни от най-редките и интересни видове пернати в България – царски орел, червеногуша гъска, египетски лешояд, белоопашат мишелов, къдроглав пеликан, бял щъркел и др. Продължителността му е 40 минути и е подходящ за всички възрасти, включително за деца над 8 години.
По повод излизането на екран на филма, продуцентите представят и оригиналния саундрак с музика, създадена специално за „Те отлитат“. Той може да се слуша свободно тук.  За създаването на музиката са използвани тамбура, автентични чанове, стар хармониум от ГДР.
„Те отлитат” е на екран в Дома на киното от 7-ми юни с редовни прожекции и цена на билета 5 лева и 4 лева с намаление за ученици и студенти.
Режисьор на филма е Симеон Цончев, сценарист – Огнян Стателов, музиката е на Мая Попова и Филип С. Филипов, основни консултанти-орнитолози са д-р Петър Янков, Христо Гърдов, Димитър Градинаров, Владимир Добрев, Добромир Добрев, Владимир Младенов и Юрий Корнилиев от БДЗП.
Филмът е дело на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация „Америка за България“.
Излизането на бял свят на филма съвпада с 25-та годишнина на Българското дужество за защита на птиците.

 

Сподели