Тома Белев и „Биволъ“ са Свободните електрони на 2018 г.

Фондация „БлуЛинк” връчи ежегодната си награда „Свободен електрон” за постижения в използване на Интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Наградата на публиката, определена чрез гласуване, получи екипът на „Биволъ“. Лауреат на наградата на Управителния съвет на „БлуЛинк“ е Тома Белев. Традиционните отличия бяха връчени на церемония в рамките на кръгла маса под надслов „Гласове под обсада“, която се проведе на 2 ноември 2018 г. в Дома на науката и техниката в София.

„През последните години Тома Белев реално се е превърнал в Интернет медия - профилът му във Фейсбук е достоверен източник на информация и компас за ориентация в мътната и лепкава действителност за хиляди хора“, заяви управляващият редактор на „БлуЛинк“ Павел Антонов, който връчи отличието на победителя. „Биволъ“ получи наградата на публиката с изумителна преднина пред останалите номинирани в публичното гласуване. Сайтът за разследваща журналистика се нареди сред номинираните за своите разследвания, които вадят наяве важни обществени проблеми. „Въпреки изключително тежките условия за медиите в България, журналистите в "Биволъ" успяват да отстояват принципно своите позиции“, се казва в обосновката на едно от предложенията за номинацията, изпратени от представители на гражданското общество.

Другата номинация на „БлуЛинк“ за наградата през 2018 г. беше за сайта MediaBricks.bg, който дава гласност на успехите на българските ученици. „За краткото време, откакто е създаден, MediaBricks показва, че аудиторията има нужда от такъв медиен проект.“ Свободните електрони за 2018 г. предизвикаха голям интерес сред аудиторията, като след официалния краен срок бяха направени още 23 предложения за номинации.

Връчването на наградите беше част от кръгла маса за натиска срещу демократичното гражданско общество под надслов „Гласове под обсада“, организирана от „БлуЛинк“, Българския фонд за жените и фондация "Медийна демокрация" в рамките на кампания „НовитеБудител(к)и: Предай нататък“. На кръглата маса бяха представени формите на натиск и реч на омразата срещу демократичните граждански организации и активисти, публичния образ на гражданското обществото в медиите и ролята на независимата журналистика в обществен интерес.

"Новите будител(к)и: Предай нататък" се осъществява в партньорство между „БлуЛинк“ и още единадесет организации между 31 октомври и 2 ноември в седем града в страната, с подкрепата на Български фонд за жените и Civitates – инициатива за филантропия, демокрация и солидарност в Европа. Целта на кампанията е да популяризира човешките права и демократичните ценности, да информира обществеността за активната работа на неправителствените организации за постигане на положителни промени в различни обществени сфери и да алармира за свиващото се пространство и новите предизвикателства пред гражданския сектор. 

Наградата „Свободен електрон“ отличава личности, организации, медии и други с върхови постижения в използване на Интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Постигането на тези цели е и идеална цел на фондацията и едноименната гражданска информационна мрежа BlueLink.net. Наградата е учредена от BlueLink.net през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондация "БлуЛинк".

-

Настоящата публикация стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ и Програма CIVITATES – ФАЗА I. 

Сподели