В битката за равнопоставеност

Каузата за овластяване на жените и постигането на равнопоставеност на половете винаги е срещала отпор от част от обществото, а активистите в тази област непрекъснато са изправени пред трудности, разказва директорката на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева. Горещият обществен скандал около Истанбулската конвенция обаче залива организацията с вълни от омраза, обиди и закани за саморазправа. „Но не ни е страх. Защото знаем, че сме от страната на доброто, правдата и истината”, заявява Надежда.

Създаденият през 2004 г. Български фонд за жените (БФЖ) все още е единствената фондация у нас, която подкрепя неправителствени организации, работещи за овластяване на момичета и жени и постигане на равнопоставеност на половете. Дейността на организацията е не просто работа, а лична мисия: „Всичко, което по някакъв начин засяга жените, правата им, равнопоставеността на половете, засяга и нас”.

Екипът е обединен около вярата в любовта, солидарността, човешките права, свободата, живота без насилие и дискриминация, в уважението и приемането на различния. А организацията твърдо отстоява принципите за законност, прозрачност и отчетност.

От БФЖ се стремят работата им максимално  да отговаря на проблемите и нуждите на обществото. Фондът е финансирал повече от 250 организации, а екипът се гордее с всяка една подкрепена кауза: инициативи, насочени към борба с домашното насилие, рака на гърдата и остеопорозата; проекти, свързани с женско предприемачество и лидерство, и много други.

„В момента много се гордеем с инициативата „Феминист буут кемп” – петдневен лагер, насочен към овластяване на момичета и млади жени. От тази година стартирахме и програмата „Шанс за невидимите супер-майки“, в която предоставяме стипендии за обучение на самотни майки, както и помощ с отглеждането на децата им, докато те ходят на курсове”, разказва Надежда.

Важната роля на организацията в борбата за правата на жените обаче не свършва с подкрепата на гражданския сектор. Експертките на организацията участват в различни работни групи и работят за подобряване на законодателството, свързано с равнопоставеността на половете. Усилията им се увенчават с редица успехи. Организацията има принос към  приемането на Закона за равнопоставеност на половете; изработването на Националната стратегия за постигане на равнопоставеност на половете и Стратегията за превенция на домашното насилие.

Отдадената работа на организацията не остава недооценена от хората, чиито права отстоява. Чрез социалните мрежи пристигат послания не само на омраза, но и на силна подкрепа. „Това ни прави безкрайно щастливи”, признава Надежда.

В бъдеще БФЖ се надява да се заговори отново за човешките права и общочовешките ценности. „В момента ни се пробутват едни „традиционни ценности“ от Средновековието, опаковани във фалшиви вяра и национализъм. Традиция е било бабите ни да се женят на 12 години. Това ли искаме?”, риторично пита Надежда. И носи в себе си надеждата за събуждане и обединение на гражданския сектор.

Снимки: Български фонд за жените

-

Настоящата публикация стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ и Програма CIVITATES – ФАЗА I. 

Сподели