Вкусно, чисто, местно: в Гърция обменят хранителни продукти чрез интернет

На фона на засилващия се политически и медиен натиск за запазване на финансовото и икономическо статукво, гърците вече смело практикуват алтернативни икономически модели. В материал на София Макрис от 07.03.2012  г. агенция "Франс прес" разказва за "картофеното движение," чрез което северните ни съседи се търсят спасение от непосилния гнет на глобалната корпоративна икономика. Тонове картофи местно производство се продават на по-достъпни цени благодарение на директна продажба чрез интернет, гласи материалът. Според авторката “картофеното движение” разтърсва Гърция, скована от години на инфлационна спирала, която са насърчавали гражданите, обръщащи малко внимание на разходите.

Снимки на елегантни жени на токчета, които влачат мрежа с картофи до колата си, или на семейства, които пълнят колички с мрежи с картофи, обиколиха гръцките медии, пише "Франс прес," цитирна от БТА. Според материала през март жители на Пиерия в Северна Гърция продали десетки тонове картофи, поръчани директно на производителите, заобикаляйки посредниците. Количествата, запазени по интернет, се продали за няколко часа, на цена от 25 евроцента - или около 50 ст. - за килограм. Според агенцията цената в супермаркетите по същото време надхвърляла 70 евроцента /1.40 лв/ . Въпреки разликата, директната продажба е по-изгодна за земеделските производители, на които посредниците предлагат 10 до 15 евроцента /20 - 30 ст/ за килограм. В момента в България в интернет също има оферти за директна продажба на картофи между 10 и 66 ст, показва проверка на BlueLink.net.

Инициативата в Гърция намерила последователи във Волос, Лариса, Верия и дори в предградията на Атина, информира "Франс прес". Организаторите на директните продажби си поставят за цел по-нататък осъществяване на групови продажби на зехтин, ориз и брашно. “Гърците нямат никаква култура за колективно действие. Те критикуват, но очакват всичко от другите”, обяснява пред агенцията Евангелия Кекелия, активистка на движението за защита на потребителите, главен секретар на КЕПКА, една от основните гръцки асоциации от сектора. Сравнително изследване, осъществено от КЕПКА през 2008 г., а след това през 2009 г., в една и съща фирма супермаркети в Берлин и Атина е показало германската столица като 30 процента по-евтина за повечето основни стоки, посочва Кекелия пред "Франс прес".  Агенцията цитира познавач на гръцтака икономика, според когото олигополистичната структура на гръцкия пазар е един от ключовете за обяснение на цената на живота. “Малките търговци са многобройни, но търговците на едро и вносителите дистрибутори, които са ограничен брой, налагат завишени цени”, отбелязва този наблюдател, като припомня зависимостта на Гърция от вноса. Местен протекционизъм, безконтролно високи цени, налагани от мултинационалните компании, които владеят пазарите, и липса на реална конкуренция са проблемите, които правят много от стоките на гръцкия пазар непосилно скъпи, според Кекелия. Но всичко това се променя твърде бързо след като започват директните продажби в интернет, разказва тя пред "Франс прес."

Сподели