Властта на шамарите

Вчера един баща-политик "шеговито" се похвали в мрежата как синът му напердашил друго дете в училище. В името на бащината си кауза да събира подписи срещу европейското бъдеще на България.

Естествено е родител да се гордее и да насърчава детето си. Признавам, възгордях малко когато щерка ми, тогава на 15, без да ме предупреди отиде с приятели на демонстрация срещу орбановия анти-гей образователен закон.

Най-вече се радвам, че го направи сама, по своя съвест и воля. Надали щеше толкова да ми харесва ако беше отишла на проправителствения контра-митинг, примерно. Но факт, децата следват родителите си. И се бунтуват срещу тях.

Две неща ме отблъскнаха във вчерашния случай: първо, че бащата-политик публично одобри, оправда и дори сякаш насърчи сина си, че раздал шамари на друго дете. В училище!

Мечти и власт

Независимо от повода ,това дълбоко противоречи на вижданията ми. Насилието ражда насилие, не желая децата ми да го практикуват, освен ако не се налага да защитят живота и здравето си. И не желая никой да го практикува в споделеното ни обществено пространство.

Още повече ме озадачи последвалото опровержение на случилото се, и обяснението на таткото-политик, че... се бил пошегувал. Пофантазирал бил.
Да фантазираш как детето ти бие друго дете заради твоята лична кауза, заради твоята лична бъдеща власт, ми се струва много болно. Да ме поправят психолозите, но за мен това разкрива, че самият ти си насилник - настоящ или бъдещ. И че няма граници, които не би преминал за да постигнеш властта си.

А въпросният баща-политик вече нееднократно е заявявал претенцията си, че иска да получи цялата власт в България!

Властта доказано уврежда хората.

Какво ли би направил такъв политик с народа си, ако действително получи цялата власт? Ами с детето си, ако то случайно му се опълчи? За "измяна" към бащината им власт, децата са били ослепявани, затваряни, отхвърлени в изгнание (виж илюстрацията за пример).
Изтръпвам, че този манталитет заплашва да излезе от страниците на историята и турските сериали, и да се превърне отново в господстваща реалност. Не бива да го допускаме!

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да подкрепите "Свободните електрони" като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

 

Сподели