Курс: Въведение в груповите процеси и фасилитиране (За Земята)

ПОКАНА:

Ел Камино дел Елдер" Пътят към мъдростта"  и Екологично сдружение “За Земята”, в рамките на проект Училище за устойчиво развитие и активизъм, ви канят на курс:

Пътeката се създава, докато ходим Въведение в груповите процеси и фасилитирането
17-19 юни 2016
Място на провеждане: околностите на София
Регистрация до 30 май 2016 чрез онлайн формуляр тук:  http://goo.gl/forms/aJe4DFKnCT
При регистрация до 20 май, ползвате намаление за курса.
Събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/1616425262015549/

Стъпил на солидна теоретична база, курсът е теоретичен, експериментално-практически, динамичен и интерактивен. Представете си го като едно приключение, което започва и не се знае кога ще приключи. Един път, който ще извървим чрез пракически занятия и динамики. Един маршрут, който ще бъде обогатяващ според степента на нашата отвореност към
емоциите и процесите на групата като жив организъм.

Основни теми, които курсът ще покрие:
•        Групови процеси; групата като жива система
•        Модели на групова ефективност
•        Скрити групови структури
•        Роли, лидерство и старейшинство (“edldership”) в групата
•        Гледни точки относно властта и власт-имането
•        Теория на статуса
За кого? Курсът ще бъде специално насочен към хора, работещи по екологични и социални проблеми в рамките на големи и/или малки общности, формални или неформални групи. Курсът е и за тези от вас, които се стремят към социална промяна чрез широко гражданско участие.

Повече за програмата и целите на курса:

1.        Ще разгледаме групите и организациите като живи системи (динамични, комлексни, независими), учейки се да обръщаме внимание на резултатите и целите, толкова, колкото и на хората и процесите в тях.
2.        Ще се научим да разпознаваме различните процеси, които присъстват в различните групи и организации:
а) формални и видими процеси, зад които стои определено намерение, както и неформални, незабелязани, възникнали спонтанно процеси;
б) четирите основни видими процеса: разрешаващ даден проблем; процес за взимане на решение; процес, който се справя с конфликт и емоция; свързване / празнуване;
в) основните структури, които възникват.
3.        Ще разговаряме за норми и роли; формални и неформали роли в групите.
4.        Ще работим върху понятията за власт и влияния в една група, върху статуса и неговата роля в групата, как да се справяме с това.

Това е въвеждащ курс в груповите процеси и фасилитацията, който за в бъдеще може да бъде задълбочен с последващи курсове в следните области
1. Ненасилствена комуникация,
2. Колективна мъдрост,
3. Управление и взимане на решение.

Преподавател: Хосе Луис Ескориуела (Улисес)
Кратка биография: Хосе Луис Ескориуела (Улисес) е професионален фасилитатор и преподавател по социална устойчивост. Завършил е математика в Университа в Сарагоса и философия в Сорбоната в Париж, след което специализира в „Разрешаване на международни конфликти“. Улисес е основател на „Камино дел елдер“ („Пътят към мъдростта“), проект насочен към разпространение, обучение и консултации, свъзвани с фасилитирането на групови процеси и организации, разрешаването на конфликти, или „старейшиството“ като една иновативна форма на фасилитаторско лидество. Член е на Международния институт по Фасилитиране и Социална Промяна (IIFACe) и Гая Обучения. Работи като международен фасилитатор и консултант, води курсове и презентации в различни точки на света и пише за списанието EcoHabitar (по теми свързани с фасилитация). Координатор на магистърска програма в Университат Оберта де Каталуня, по планиране
на интегрални системи за устойчивостта, и курс по фасилитация на група към Университета в Сарагоса. Инициатор на много курсове по фасилитация и устойчиво планиране в Испания и различни латиноамерикански страни. Автор на книгата „Пътеката се прави ходейки. От модерния човек към устойчивата общност“.
www.elcaminodelelder.org

Такса за участие: 160 лева
Tаксата включва: 3 дневно обучение, нощувки при настаняване в стаи по двама, кафе паузи, и пътни разходи.

Срок за регистрация: 30 май 2016 г. При регистрация до 15 май (неделя) включително ползвате намаление и таксата е 140 лева. Вашето място ще бъде потвърдено при получаване на таксата. Местата са ограничени.

Къде и как да заплатим:
Таксата може да заплатите в офиса на ЕС За Земята на адрес София, ул. “Янко Сакъзов” 11б, партер, или във всеки офис на Еконт в страната като посочите следните данни за получател: Кристиян Найденов, Екологично сдружение За Земята, тел. 0884042447, офис София Паметника Левски.
Таксата включва и пощенски разходи от 1,2% върху преведената сума, моля посочете това в офиса на Еконт.

За въпроси и повече информация пишете на: Десислава Стоянова, 0888 714
688; Кристиян Найденов, 0884 042 447; електронна поща: sofs [at] zazemiata [dot] org
www.zazemiata.org

    Приятели на Земята България и Европа благодарят за финансовата помощ на Европейския съюз. Съдържанието на това събитие и на представените материали не отразява позицията на Европейския съюз. Европейският съюз не носи отговорност за предоставената информация по време на събитието.

Сподели