Редакция BlueLink.net: стойностна журналистика в обществена полза

Имате ли желание да правите честна журналистика? Търсите ли промяна и подобрение в обществото и държавата, в която живеем? Ако отговорите са утвърдителни, редакция BlueLink.net e място за вас. Журналистическата програма на BlueLink.net цели да утвърди на българска почва вдъхновението и удоволствието от качествената журналистика на Гардиън, BBC, и други западни медии, при отразяването на значими проблеми, чието разрешаване изисква колективни действия за обществена промяна. Програмата води началото си от семинар "Има такава журналистика," който проведохме през м. април 2012 г. с участието на действащи и бъдещи журналисти, под ръководството на Пол Браун, бивш кореспондент по околна среда в британския Гардиън, и Павел Антонов, главен редактор на Green Horizon в Будапеща и съучредител на BlueLink.net. Двамата работят като журналисти, автори и изследователи по темите на опазването на природата, промяна на климата, енергетика, общественото здраве и гражданската активност, и съвместно насърчават стойностната журналистика в източна Европа и по света от 2003 г.

Редакция BlueLink.net прилага редакционни техники и методи за постигане на качествен журналистически продукт в обществен интерес, утвърдени в практиката на "Гардиън" и "Green Horizon." Настоящи и бъдещи български и чуждестранни журналисти, които имат желание да прилагат тези техники и да сътрудничат за произвеждането на такъв продукт, са добре дошли да се включат в програмата. Участниците ще имат възможност да се включат в редакционния процес като изработят собствени оригинални материали и разследвания по различни теми и проблеми от колективен обществен интерес. Всички разработени материали се публикуват на интернет страница, подготвена от БлуЛинк.нет, както и в други медии.

Като част от програмата се провеждат тематични срещи и семинари, на които участниците обсъждат и споделят опита си с ограниченията при разследването на теми, засягащи финансови и бизнес интереси, и начините да се прави честна и качествена журналистика в българските редакционни реалности. В срещите участват български и международни експерти, активисти и журналисти, в интерактивен, диалогичен и нейерархичен формат, който дава възможност на участниците да обменят опит, мнения и идеи за подобрение на журналистическата си работа в България.

Досегашни журналистически дейности и срещи в рамките на програмата са се провеждали с помощта на Институт "Отворено общество,“ Факултет по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски,“ Британският съвет в София, фондация „Гардиън“ - Лондон; проект „Да върнем пълната забрана“ на Bloomberg Philanthropies; и Deutsche Bundesstiftung Umwelt в рамките на проекта „Еко-мрежа“.

Заявете интерес за включване или повече информация на адрес: journalism <at> bluelink . net .

Сподели