Как да превърнем климата в история за първа страница?

Дата: 
Wed, 2023-02-22 16:00 - 17:00

Каним ви на уебинара за журналисти “Да превърнем климата в история за първа страница” . Той ще се провед на 22 февруари 2023 г. от 16:00 до 17:00 българско време в Zoom. Наш специален гост ще бъде британският журналист Пол Браун, дългогодишен кореспондент по въпросите на околната среда на The Guardian, писател и основател на Climate News Network.

Уебинарът ще се проведе на английски език. Ще включва дискусионна част, в която ще можете да задавате въпроси на г-н Браун. В събитието ще участват журналисти от цяла Източна Европа.

Необходима е предварителна регистрация тук: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_E-rvhPYITEekXsBAX1AFaw

Повече за събитието

Въпреки че изменението на климата е най-важната тема за един журналист, работата на редакторите и собствениците на медии е да продават новини. Като журналист, как убеждавате редакторите да публикуват статии за климата? Нужно ли е да споменавате думата „климат“? Как правите новините за климата интересни и ги свързвате с ежедневието на хората? Как ги правите разбираеми?
Има толкова много истории за климатичните промени, които трябва да разкажем. И те ни най-малко не се ограничават до горещи вълни, суши, наводнения или кални свлачища, които помитат цели села. Историите за климата обхващат темите наука, лайфстайл, селско стопанство, политика, икономика, човешки права, корупция...

- Защо последният ледник изчезва от България?
- Търспят ли фермерите загуби и променят ли се културите, което могат да отглеждат?
- Къде ходят хората на почивка? Твърде горещо ли е през лятото? Къде е снегът през зимата?
- Къде ще мигрират 1 милиард души, засегнати от изменението на климата в Близкия изток и тропиците?

Повече за Пол Браун

Пол Браун е основател на Climate News Network (сега The Energy Mix). Бил е кореспондент на Guardian по въпросите за околната среда в продължение на 16 години, преди да напусне вестника през 2005 г. Има над 40 години опит като репортер и редактор на новини в редица британски регионални и национални вестници. В момента пише три пъти месечно за Guardian и работи като журналист на свободна практика.
В допълнение, Пол Браун  преподава журналистика в Европа и Азия за Фондация Guardian. Автор е на осем книги по проблемите на околната среда. Писал е и сценарии за телевизионни документални филми и е имал множество изяви по радиото.
Пол вярва, че изменението на климата е най-важната история за всеки журналист, защото бъдещето на човешката раса зависи от това как ще се справим с климатичните промени. За да пишат по тази тема, репортерите трябва да разбират от наука, политика и икономика, да надушват корупцията и успешно да убеждават новинарските редакции колко важни са историите за климата.
 

Събитието е част от международен проект „Журналистика и наука за климата“. Той се изпълнява от БлуЛинк с партньори от България, Унгария, Румъния и Сърбия и е финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI)

Сподели