Климатично образование: какво е това и нужно ли е?

Дата: 
Fri, 2021-04-23 17:00 - 18:15

На 12-ти април “Петъци за бъдеще” стартира глобална кампания за въвеждане на задължително #КлиматичноОбразование във всяко училище. Движението дефинира нуждите, целите и параметрите на едно подобно обучение в свое официално обръщение, което, на първо четене, насочи към държавните глави и министерствата на образованието в различните страни. Документът може да бъде разгледан тук: https://cutt.ly/Yc67ed6

По този повод локалният клон на движението, заедно с екологично сдружение “За Земята”, разработили множество екологични образователни материали през годините, правим онлайн дискусия по темата за климатичното образование.

Поканихме различни експерти в областта на образованието с които ще се опитаме да отговорим на въпросите, какво е това климатично образование и как би могло да подпомогне разрешаването на климатичната криза. Ще поразсъждаваме заедно върху образованието в България и ще дадем идеи как успешно да се въведе климатично образование, което да носи същевременно търсените ефекти.

Участници:
– Самуил Делков – ученик в Първа английска гимназия, 12 клас, член на “Петъци за бъдеще”
– Светослав Стойков – преподавател в Основно прогресивно училище 1 в София, експерт по алтернативно образование
– Борислав Сандов – участник в българската Коалиция за климата, народен представител в 45-то Народно събрание
– Мартина Карагьозова – активист за климата в “Петъци за бъдеще”

Очакваме потвърждение за участие и на експерти от Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите.

Дискусията ще модерира Николай Петков, магистър по метеорология в Софийски университет, активист в “Петъци за бъдеще”, автор в платформата “Климатека”.

Дискусията ще бъде излъчена на живо във Фейсбук и Инстаграм, а аудиторията ще има възможност да коментира и зададе своите въпроси на участниците.

Забележка: Събитието се осъществява с подкрепата на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for development CSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от участниците и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Европейския съюз.

Сподели