„Маската, с която живееш" - премиера в подкрепа на борбата с насилието над жени

Дата: 
Fri, 2017-03-31 18:30 - 21:00

Заповядайте на премиерата на голям екран на филма "Маската, с която живееш" / The Mask You Live In, показващ шокиращите последствия за емоционалното съзряване на момчетата от призиви като "Дръж се като мъж!", "Не бъди такъв женчо!", "Не плачи!“, „Стегни се!“.

Лентата, която накара Америка да погледне отвъд стереотипите за мъжествеността, е представена на Sundance Film Festival през 2015 г. и носи на режисьорката и продуцентка Дженифър Сийбъл Нюсъм приза на журито за най-добра жена режисьор от Las Vegas Film Festival.

Нюсъм, станала известна през 2011 г. с проекта си Missrepresentation, проследява живота на момчета и млади мъже, опитващи се да балансират между клишираните обществени представи за мъжественост и това да останат верни на себе си. Притиснати от обществото, медиите и средата, момчетата всекидневно се сблъскват с изкривената идея, че да показваш чувства било присъщо само на жените, а да бъдеш женкар било равнозначно на това да си истински мъж. Обществото изковава железни норми на поведение за момчетата, като ги кара всеки ден да слагат маската на арогантността и непукизма, лишавайки ги от възможността да споделят чувствата си.

Филмът е вълнуваща история, която ни отвежда до дъното на един глобален социален проблем, а именно насилието над жени и деца. Несигурността, в която израстват момчетата, постоянният натиск да се държат като “истински мъже” и чувството за изолация и неразбраност са катализатори за създаването на насилници.

В деня на прожекцията зрителите ще имат възможност да присъстват и на софийската премиера на благотворителната изложба „Истинското лице на насилието“. Изложбата се състои от 19 авторски интерпретации на 13 български илюстратори и творци по темата. Всичките те бяха участници в конкурс на Български фонд за жените, част от кампанията „#Всеки4ти“, чиято цел беше да измести фокуса на обществено внимание от жертвите на насилие към насилниците.

За да си гарантирате места за безплатната прожекция на „Маската, с която живееш“, направете заявка през Eventbrite. Събитието е благотворително, но окуражаваме зрителите да направят малко дарение в подкрепа на програмите на Български фонд за жените за борба с насилието, основано на пола, и домашното насилие. Повече за конкретната работа на Фонда на bgfundforwomen.org.
 

Сподели