Мирен протест срещу дискриминацията и расизма спрямо ромите в България

Дата: 
Sun, 2014-12-21 13:00 - 15:00

В последните няколко седмици зачести дискриминационното отношение към българските роми от най-високи държавни нива. Изказването на министър Москов, че ромите са “скотове”, които не заслужават спешна помощ, произведе осезаеми ефекти, тъй като на много места линейки отказват да се отзовават на повиквания, идващи от ромски гета. (Не е ли апартейдът, в който живеем вече скандал сам по себе си?). Междувременно коалиционният партньор и народен представител Валери Симеонов се застъпи за Москов и каза най-ужасяващите думи за ромите, изричани някога от трибуната на Народното събрание. Всичко това мина под знака на “борба с ромските привилегии” и “за равенството”, но самото съществуване на ромски гета, с трайна безработица и маргинализация в тях, показва колко несъстоятелни са фантазиите за “привилегиите” на ромите. Критичните гласове заглъхнаха в бурята от одобрителни коментари, втвърдили допълнително дълбоко вкоренените предразсъдъци срещу най-бедните и маргинализирани наши съграждани.

Вместо реални и смислени решения на несъмнено изострени социални различия и работа за тяхното преодоляване, управляващите си служат с популистки, расистки обиди, заплахи и обвинения. Те обаче спомагат единствено за задълбочаване на проблемите и за превръщането им в нерешими. Народните представители мълчаливо приеха изказването на Симеонов, а председателят на НС Цецка Цачева дори не понечи да прекъсне тази отровна реч. Така законодателите ни нарушиха закона, който осъжда дискриминацията и речта на омразата, и създадоха благотворна за развитието на расизма среда.

Трябва ли да стане етническо прочистване, за да спрем да се оставяме да бъдем управлявани чрез болезнено изпитания метод на “разделяй и владей”? Докато в интерес на елита е разделянето и насъскването на граждани с общи проблеми едни срещу други, то ние знаем, че този порочен кръг трябва да бъде прекъснат.

Вместо да съучастваме в произвеждането на изкуствено противопоставяне на база цвят на кожата, е време да намерим заедно истинските отговори на наболелите въпроси като неравенствата, насилието, бедността на всички ни, изключването на цели малцинствени групи от политическите, културните и икономическите процеси.

Затова и казваме “НЕ” на дискриминацията и расизма! “НЕ” на продължаващото от десетилетия държавно секретиране на расизъм, който отравя всички ни!

 

Време и място на протеста:

Неделя, 21-ви декември, 13-15ч

градинката "Кристал" в София

 

Сподели