Митовете за изкопаемия газ: мост или задънена улица към справедлив енергиен преход?

Дата: 
Tue, 2021-11-30 10:00 - 11:30

С обявяването на Зелената сделка въпросът за ролята на изкопаемия газ за климатичните промени и значението му за икономиката стана особено горещ. Идеи за газифициране на комплекса Марица изток станаха особено популярни, сякаш енергийният преход означава просто замяна на едно гориво с друго. Но какава е цената на газа - социалната, икономическата, климатичната? Каква е ролята на големите газови проекти на икономическата и политическа карта на България и Европа? Имат ли те място в справедливия преход отвъд въглищата?

За Земята и партньорите й БлуЛинк, Асоциация на европейските журналисти - България и Климатека канят активни журналисти и комуникатори, които отразяват енергийният преход и проблемите, свързани с изкопаемия газ или имат интерес към темата, на онлайн уебинар на 30 ноември, вторник, от 10:00 до 11:30 часа. Можете да заявите желание за участие, като попълните онлайн формуляр за регистрация.

Участие в събитието ще вземат:

  • Ели Роб / Eilidh Robb - Fossil Fuels (Gas) Campaigner, Friends of the Earth Europe (FoEE), която ще направи въведение по темата и ще ни запознае с основните митове около изкопаемия газ;
  • Енрико Донда / Enrico Donda - Gas Campaigner, Food & Water Action Europe, ще ни представи поглед към изкопаемия газ през призмата на парниковия газ метан, какви са емисиите от газовия сектор и какви законодателни предложения предстоят след Споразумението за метана от COP26;
  • Рори Форстър / Rory Forster - Координатор Газови политики в За Земята и CEE Bankwatch Network, ще засегне връзката с високите цени на енергията, както и ще ни запознае с основни български газови проекти - плановете за газифициране на комплекса Марица Изток от Плана за възстановяване и проекти от Петия списък с европейски енергийни проекти от общ интерес (5th PCI List).

 

След представянето на кратки презентации участващите журналисти ще имат възможност да задават въпроси и да дискутират темата.

Събитието ще се проведе онлайн в платформата Zoom със симултанен превод, а участието е след предварителна регистрация за получаване на линк за вход в уебинара.

Програма:

  • 10:00 - 10:05 -> Откриване и представяне на говорителите
  • 10:05 - 10:25 -> Въведение и митове за изкопаемия газ, Ели Роб / Eilidh Robb
  • 10:25 - 10:45 -> Метановата перспектива към изкопаемия газ, Enrico Donda
  • 10:45 - 11:10 -> Българските газови проекти и енергийните цени, Рори Форстър
  • 11:10 - 11:30 Q&A В Zoom след предварителна регистрация
Сподели