Шествие за правата на жените: Феминизмът е за всички!

Дата: 
Sun, 2020-03-08 18:30 - 21:30

Ела на 8 март 2020 г. от 18:30 пред Министерски съвет за Шествието за правата на жените. Защото феминизмът наистина е за всички, включително и за теб!

Феминизъм е „движение за политическо равноправие на жената“ казва онлайн тълковният речник на Института за български език. Разбира се, феминизмът винаги е бил и е много повече от това!
Феминизъм е да се борим не само за политическо, но и за икономическо и социално равноправие между жените и мъжете, и всички други хора.
Феминизмът е за всички, които помнят, че жените в България се борят за правата си от повече от век и за всички, които искат тази борба да влезе в учебниците по история.
Феминизмът е за всички, които ги боли за всяка жертва на полово базирано и домашно насилие, и искат правителството и институциите да поемат своята политическа отговорност и да предприемат законодателни мерки.
Феминизъм е за всички, които искат всяка жена да може да се прибира нощем сама, без да я е страх, че ще бъде нападната или изнасилена.
Феминизмът е за всички, които искат напълно да разполагат с телата си и да вземат автономни решения за своя живот и тяло.
Феминизмът е за всички, които не искат бедността да бъде от женски пол, а женският труд да бъде експлоатиран, недооценяван и често – безплатен.
Феминизмът е за всички, които не искат да бъдат съдени за външния си вид и да бъдат слагани в калъпи.
Феминизмът е за всички, които искат мъжете да могат свободно да изразяват своите емоции и на които им пука, че самоубийствата при тях са три пъти повече, защото обществото им се присмива, че са слаби, ако потърсят помощ.
Феминизмът е за всички, за които няма „мъжка“ и „женска“ работа, а има просто труд, заслужаващ уважение.
Феминизмът е за всички, които искат жените да участват  в процесите на вземане на решения.
Феминизмът е за всички, които искат свят, в който всеки може да бъде и да изразява себе си, без да го е страх, че ще бъде дискриминиран или ще стане жертва на насилие.
Феминизъм е за всички, които искат „мъжко момиче“ да престане да бъде синоним на смела, а „женчо“ на страхливец.
Феминизмът е за всички, които ги вбесява, че всяка трета жена в България е жертва на насилие.
Феминизъм е, когато президентка не звучи смешно.
Феминизъм е, когато спрем да вярваме на стереотипи като „жените са лоши шофьори“ и „мъжете са си агресивни по природа“.
Феминизъм е, когато „тя не си го е търсила“, независимо как е била облечена, а „не“ означава само и единствено „не“.
Феминизъм е, когато сме убедени, че всички заедно можем да се борим за един по-добър и справедлив свят.
Феминизъм е, когато 8 март е ден за активизъм и политически разговори.

Сподели