Свободни електрони - награждаване и премиера на GISW 2014 за следенето в интернет

Дата: 
Fri, 2014-11-21 18:00 - 19:00

На открита за обществеността церемонията ще бъде връчена и годишната награда на БлуЛинк „Свободен електрон“ , поощряваща стратегическото използване на интернет за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. На цеременотията официално ще бъде представян годишния доклад Global Information Society Watch на Асоциацията за прогресивни комуникации (Association for progressive communications – www.apc.org) по проблемите на следенето в интенет и заключенията на документа за 2014-та година за България.

Награда "Свободен електрон"

Наградата е учредена от БлуЛинк през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондацията. Тя има за цел да популяризира постижения при ползването на информационните технологии и интернет за постигане на целите, заради които е създадена мрежата BlueLink.net: укрепване на демокрацията и гражданското общество, прилагане на европейските ценности в България и опазване на околната среда.

Номинирани за наградата през 2014 г. са следните личности и колективи:

  • Атанас Чобанов – главен редактор на уебсайта за разследваща журналистика Биволъ. Сайтът е партньор на Wikileaks и OCCRP в България. Известен е с разследванията си за дейността на политици и връзките им с мафиотски групи. Със своите поредици от материали Биволъ не рядко предоставя основна и полезна информация, която води до граждански протести. През 2014 уебсайтът е сред победителите в Годишните награди за биоразнобразиие. Bivol.bg не получава средства от фондации и се издържа от дарения на симпатизанти, както и продажба на рекламно пространство.
  • Самуил Петканов, Не!Новините – създател и главен редактор на http://www.nenovinite.com/. По-известен е с псеводнима си Zhelyo.Уебсайтът поглежда на сериозните проблеми от ежеднвието в България в сфери като политката и икономиката със сарказъм (но никога с омраза, както твърди създателят му). За кратко уебсайтът придоби изключителна популярност и стана особено цитиран от останалите медии. Създателят на Не!Новините все още е студент в специалност журналистика на СУ „Св. Климент Охридски”, профил „Радио”.  В интервю за Капитал през юни 2013 споделя: "През 1997 г. хората заспаха. Сега се събудиха. Все още давам шанс на България."
  • Издателите на NOresharski.com – уебсайтът е известен като антиправителствената информационна служба по време на кабинета Орешарски. Създателите му определят появата на сайта като добворолна инициатива на група активно протестиращи хора срещу правителството на Пламен Орешарски. За своя мисия те определят публикуването на точна и обективна информация за протестите през 2013-та с цел тя да бъде разпространена сред българските, чуждестранните медии, както и обществени и политически организации.
  • Димитър Димитров, Фондация "Отворени медии" – създател на приставка, блокираща сайтовете на всички медии от медийната империя на Делян Пеевски. Приложението работи с популярните интернет браузъри и става особено търсено с разгара на протестите. Реакцията от страна на медиите, част от Нова медийна българска група е бърза и Димитров е обвинен в корпоративно хакерство. Димитър е програмист, занимава се с проектите на „Обществол.бг“, както и учебните групи на Rails Girls в София. Посланик е на еEurope Code Week в България. След лекция на Орлин Спасов за несвободата на българските медии наTEDxBG 2013 решава, че не може да остане безучастен и се заема с проекта Микродарения за независими медии.

 

През 2014 г. за пръв път ще бъде връчена и Награда на публиката, която ще бъде присъдена въз основа на гласуване във фейсбук страницата на наградите във Фейсбук. Можете да дадете гласа си за една от изброените по-горе номинации тук.

 


 

 

Сподели