Да съхраним теснолинейката!

Теснолинейката Септември - Добринище е последната действаща жп линия с междурелсие 760 мм (при нормално 1435 мм) в България. Тя свързва Горнотракийската низина с Родопите, Рила и Пирин. 125-километровата железница е строена в периода 1920-1945 година и вече почти 70 години спомага за развитието на Чепинския и Разложкия край. Тази железопътна линия с нетрадиционно междурелсие е обявена за най-голямата жп забележителност у нас, за най-романтична и най-живописна линия в България и едновременно с чара си тя е жизненоважна за десетки села в Родопите, до които няма път и съответно друг превоз.
Пътуването с теснолинейката Септември - Добринище е приключение. Скални дефилета, високопланински местности, СПА и ски столиците на Балканите, най-високата жп гара на Балканите, древни крепости и градове, вековни традиции, автентичен диалект и прочие, и прочие. Това е теснолинейката Септември - Добринище - пътуване в края на по-миналия век. Линията се цени от хора с всякакви народности - от американци до японци.
В България теснолинейката се носи с лоша слава. Няколко години властта се опитва да я унищожи с орязване на влакове по нея и със закани, че ще бъде закрита. И въпреки че е напълно нормално всички жп линии да са губещи, както е и в цяла Европа, то за теснолинейката винаги се намира кой да я прави "най-губеща". Затова линията ежедневно е в опасност от закриване, като последно за такова се говореше през 2011 година от министър Московски и неговия екип, който ръководеше Холдинг "БДЖ". Линията оцеля след активна гражданска намеса /разказ за нея тук/, но спряха два от най-натоварените влакове по нея.
Днес теснопътната жп линия през Родопите също е сред линиите, които вероятно от началото на 2015 година може да загуби още от малкото влакове, които се движат по нея. Това се дължи на мярката, която подготвят същите управници на железниците и министърът на транспорта Московски, които решиха да прибегнат към спиране на 1/3 от влаковете в страната. Разбира се, те ще започнат от най-губещите линии, сред които "Малката" жп линия. 
Сами преценете дали това е редно - линия, която има слава по цял свят, най-високата железница на Балканите, линия, която разкрива неповторима природа и е жизненоважна за стотици хора, защото за тях няма аналог, дали трябва да бъде закрита или изобщо да се спира и един влак по нея, при все, че те са толкова малко и дори сега не удовлетворяват нуждите на хората...

Как да помогна: 

За "спасението" на теснолинейката Септември - Добринище като национално богатство, действащ паметник на техниката и културата и чудо на инженерната мисъл, за каквото е определена, създадох онлайн подписка (петиция) която можете да подпишете тук!
Moля всеки, който смята, че трябва да спрем унищожаването на родни богатства ценени по целия свят, да подкрепи петицията, като се подпише в нея! Целта е ако се заговори за закриване на линията (което няма да е за първи път) да изложа имената и подкрепата ви и заедно да търсим правото си на позиция и мнение по национални въпроси като този!   

Връзка с нас: 
Кристиан Ваклинов: e-mail: kv94 abv.bg GSM: 0892288220 fb adress: Кристиан Ваклинов
Сподели