Връчване на наградите "Свободен електрон" за 2015 г.

Инициативата „Правосъдие за всеки” и електронното издание за човешки права и толерантност „Маргиналия” получиха наградите „Свободен електрон” за 2015 г. Наградите се присъждат от фондация „БлуЛинк” за постижения в използването на интернет и информационни технологии за укрепване на гражданското общество, демокрацията, европейските ценности и опазване на природата. 

"Ако няма този дух и „Маргиналия” се скапе, няма да има друга трибуна, където човешките права на малцинствата могат да бъдат артикулирани, при това много талантливо", заяви при връчването на наградата Юлиана Методиева, главен редактор на "Маргиналия". "Една от основните наши мисии е да изпълним това послание „правосъдие за всеки” със съдържание, тъй като в последните години то е просто една куха фраза", коментира Ния Гичева от Инициатива "Правосъдие за всеки"

„Когато създадохме „БлуЛинк” през вече далечната 1998 г. с група природозащитни организации и няколко журналисти, сме си записали в устава какви цели ще постигаме. Записали сме, че ще работим за демокрация, за подкрепа на гражданското общество, за европейски ценности и на последно място за опазване на околната среда, тъй като всички съучредители освен нас, тримата журналисти, бяха природозащитници. (…) Нашата специфика винаги е била да гледаме по какъв начин да подобрим използването на интернет и на информационните технологии за тези цели. Така се стигна до идеята за тази награда", каза Павел Антонов по време на откриването на церемонията. 

Първите номинирани за 2015 г. беше за Общество.бг. Георги Пенчев представи инициативата накратко: "Това, което се опитваме да правим с нашите познания в програмистката сфера, е да правим вашето битие на активни граждани лесно чрез средствата на дигиталните технологии. Работим по проекти, които правят по-лесно за гражданите да получават информация за институциите, да изразяват мнение, да съобщават за нередности, да намират тези нередности, въобще да контактуват с институциите там, където това е трудно.”

По време на представянто на втората номинация - "Блог за економика", авторът Димитър Събев открои достойнствата на блога: "Блогът ми е много фокусиран върху тематики, които комбинират култура, природа и икономика; аз съм го кръстил „економика”. (…) Другото нещо, нещо, с което мисля, че блогът е ценен – в него от 2009 до 2014 година в него на практика нямаше никакви снимки. Най-голяма читаемост на блога съм имал, когато съм слагал големи, дълги текстове, по 15 страници понякога, анализ – сложен, скучен, сух, но полезен." Павел Антонов допълни представянето, като отбеляза, че това е журналистът, който следи регистрите и пише за тях, вместо прокуратурата и следствието. 

"Занимаваме се с разнообразни човешки права. Може би сме една от малкото правозащитни и медии, и организации, които по равно застъпват и ЛГБТИ теми, и теми, свързани с религиозна свобода, защото обикновено е или едното, или другото", обобщава мисията на "Маргиналия" Светла Енчева. Електронното издание за човешки права и толерантност е третата номинация за наградата. "Ние сме трибуна на толкова различни автори, че не можем да бъдем квалифицирани дори само като правозащитна медия, което е такъв лукс, който носи прекрасно щастие", допълва още Марта Методиева.

Последната четвърта номинация за 2015 г. е за инициативата "Правосъдие за всеки". "Ние започнахме с този манифест за правосъдие преди 9 – 10 месеца, под който се подписаха много общественици. Там казахме директно, че в България няма върховенство на закона, върховенство на правото, има остър дефицит на справедливост. Ние имаме ангажимент към нашите деца и следващите поколения да се опитаме поне да решим част от проблема", обобщи мисията на инициативата Велислав Величков. 

"Най-тъмно е преди зазоряване. Става все по-тъмно, което мен ме кара да мисля, че в един момент ще стане внезапно светло. В България винаги е ставало внезапно светло, след като е било много, много тъмно. Така че ние ще работим за светлината", заяви оптимистично Велисква Величков от "Правосъдие за всеки". Церемонията по връчването на "Свободните електрони" завърши под звуците на емблематичната песен 'Imagine' на Джон Ленън в изпълнение на Павел Антонов. 

 

BlueLink.net връчи наградата "Свободен електрон" за 2015 г.в рамките на проект „YouthLink: Уеб-инструменти и капацитет за гражданско наблюдение, застъпничество и въздействие”, изпълняван съвместно от фондация “БлуЛинк”, фондация „Общество точка бг” и сдружение „Инит Лаб”, създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

 

Сподели