Блулинк се застъпва за освобождаването на Алексей Навални

Бордът на Гражданския форум ЕС-Русия, на който БлуЛинк е член, настоява властите на Руската федерация незабавно да прекратят политически мотивираната си атака срещу организациите на Алексей Навални и да позволят да бъде посещаван в затвора от избрани от него лекари.

"Подкрепяме днешната резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа относно ареста на Навални и призоваваме за незабавното му освобождаване, въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 17 октомври 2017 г.", казва се в становището на Гражданския форум ЕС-Русия. "Ние насочваме вниманието на международните институции към явни нарушения на правата на човека в Руската федерация срещу мирни протестиращи и призоваваме органите на Съвета на Европа да защитават правата и свободите на руските граждани в съответствие с нормите и стандартите на международното и европейското право."

Алексей Навални беше затворен през февруари, когато се завърна в Русия след медицинско лечение поради отравянето с "Новичок". Той получи 2,5 години затвор по предишно обвинение, по което имаше условна присъда. Здравето му се влоши в затвора, но той не е получил необходимата медицинска помощ. Заради това на 31 март Навални започна гладна стачка.

След липса на реакция от страна на руските власти, привържениците на Навални организираха протести в негова подкрепа в 60 руски града на 21 април. Протестите бяха последвани от задържания. Според неправителствената организация ОВД-Инфо, специализирана в наблюдаването на протестите в Русия, преди и по време на тях са извършени повече от 1900 ареста.

Блулинк подкрепя становището на Борда на Граждаския Форум ЕС-Русия и се застъпва за освобождаване на Алексей Навални и стотици други политически затворници в Русия.

Тук можете да намерите пълния текст на становището на английски език.

Още нещо важно
За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели