Европейските зелени срещу експлоатацията на хора от платформи като Uber

Скоро евродепутатите ще гласуват законодателство, което ще предостави на работниците в платформата същите права като на другите служители. Кампания на групата на Зелените в Европейския парламент призовава: Вземете мерки и се уверете, че мултимилионната машина за лобиране на Uber няма да спечели. Кампанията може да се сподели на адрес https://act.greens-efa.eu/uber-exploits?source=share_app, хаштаг: #UberExploits.

Работа, която не осигурява достойно препитание, автономия, безопасност или удовлетворение, няма място в нашата икономика. И все пак в Европа милиони хора са хванати в капана на работни места в икономиката на платформите, които не предлагат нито едно от тези неща, информират от групата на Зелените/EFA в Европейския парламент.
Те изобличават Uber в експлоатацията на служителите на платформата. Според инциаторите на кампанията, най-голямата компания за работа с платформ за доставка е успяла да разгърне своя бизнес модел като

  • работи нелегално,
  • избягване на трудовото законодателство и
  • използва тактики на агресивно лобиране.

 

По този начин Uber проправи пътя за други платформени компании да следват техните експлоататорски стъпки.В основата на модела на експлоатация на Uber лежи концепцията за фиктивна самостоятелна заетост. Като наема шофьори и ездачи като самостоятелно заети лица, вместо да ги включва в заплатите си, Uber избягва плащането на данъци и социалноосигурителни вноски, оставяйки работници без каквато и да е социална защита и лишаване от основни трудови права като минимални заплати и болнични.
И ако това не е достатъчно ужасно, заплащането е толкова ниско, че работниците в платформата се изтощават, като работят над 60 часа седмично, само за да се опитат да свържат двата края. И управлявани от недостъпни алгоритми, те непрекъснато са следени, наблюдавани, и са обект на непрозрачно взети решения. Работници дори биват уволнявани по най-непристойни причини без никакво обяснение.
Не можем да позволим експлоатацията на Uber да продължи. Нуждаем се от вас, за да подкрепите силните права на работниците, призовават инициаторите на кампанията.
През декември Европейският парламент прие своето предложение за правила, които трябва да засилят правата на работещите в платформата. Многомилионната лобистка машина на Uber успя да постави много политици на своя страна. Те успяха да подложат предложението на ново гласуване, за да отслабят тези правила. Трябва да се уверим, че справедливостта надделява и гласовете ни се чуват срещу експлоатацията, заявяват Зелените в ЕП:

Не забравяйте: не става въпрос само за 28-те милиона работници в европейски платформи.Това се отнася за всички нас. Всяка работа може да бъде превърната в работа на платформа, лишавайки ни от нашите права и автономия. Не можем да позволим това да се случи, хората винаги трябва да са преди печалбата.
➡️ Действайте сега: кажете на вашите политици да защитават правата на работниците.
#UberExploits

Имейл съобщението, което кампанията предлага да изпратите до Евродепутатите си гласи:

Работа, която не осигурява достойно препитание, автономия, безопасност или удовлетворение, няма място в нашата икономика. И все пак в Европа милиони хора са хванати в капана на работни места в икономиката на платформите, които не предлагат нито едно от тези неща.

През декември комисията по заетостта и социалните въпроси на Европейския парламент прие с много голямо мнозинство амбициозна позиция относно Директивата за платформената работа.

Тази директива е изключително важна, за да се гарантира:
- Работниците на платформата вече не се класифицират погрешно и имат достъп до социална защита и същите права като другите служители;
- Честна конкуренция между платформените компании, спазващи закона и с други компании;
- Самостоятелно заетите лица, работещи чрез цифрови платформи за труд, се радват на свободите си като самостоятелно заети лица и вече не могат да бъдат притискани от платформите към подчинение, и
- Прозрачност и справедливост при използването на алгоритмично управление на работното място.

Считам, че позицията, приета в комисията EMPL, успя да гарантира тези цели и че Европейският парламент трябва да може да започне преговори със Съвета възможно най-скоро. Призовавам ви да подкрепите силния компромисен текст, който беше постигнат в комисията EMPL, и следователно да гласувате в подкрепа на решението на комисията EMPL да започне преговори. По този начин можем да откажем възможността на многомилионното лоби на Uber и други платформени компании да отслабят резултата чрез повлияване на пленарните изменения.

 

Сподели