Граждански натиск обърна МОСВ срещу бетонния "къмпинг" на Карадере

Лавинообразна обществена реакция срещу скандално решение на бургаската екоинспекция за местността Караде принуди министерство на околната среда и водите  да предприеме мерки в опит да поправи стореното. Чрез писмо министър Светлана Жекова предупреди кмета на община Бяла Анастас Трендафилов, с копие до  РИОСВ - Бургас, МРР и ДНСК, че зеят широки пробойни в законността на действията, чрез които местната администрация от години се опитва да реализира мащабно строителство в района на Карадере. В писмото МОСВ потвърждава редица закононарушения, изнесени от протестиращи граждани и организации през последните седмици. Фондация "БлуЛинк" активно подпомага кампанията за спасяване на Карадере от възникването на едноименната гражданска инициатива през 2010 г чрез подадени искания за достъп до информация, писма до институциите и набиране на спомосъществувателни средства за комуникационни дейности.

Сред установените от МОСВ нарушения е фактът, че подробният устройствен план за местността от 2005 г. е приет без да са информирани компетентните органи за определяне на нуждата от оценки и процедури за предпазване на природната среда, изисквани от действалото тогава законодателство. Над 70 разрешения за строителство, издадени въз основа на този устройствен план около 2007 г. са с изтекъл срок, и не следва да бъдат подновявани без прилагане на законовите природозащитни изисквания, пише Жекова. Министърът изисква нови разрешителни за строителство в района да се издават само след пълно приложение на законите за опазване на околната среда (ЗООС) и/или биологичното разнообразие (ЗБР). Плановете за строителство на инфраструктура също трябва да бъдат включвани задължително при оценяването на въздействието върху околната среда, настоява МОСВ. "Одобряването/разрешаването на инвестиционните намерения и плановете по реда на ЗУТ без провеждането на процедурите по изискващите се процедури по екологичното законодателство ще бъде в нарушение на нормативната уредба за околна среда, за което е предвидена административнонаказателна отговорност," предупреждава в заключение министър Жекова.

 

МОСВ: Одобряването/разрешаването на инвестиционните намерения и плановете по реда на ЗУТ без провеждането на процедурите по изискващите се процедури по екологичното законодателство ще бъде в нарушение на нормативната уредба за околна среда, за което е предвидена административнонаказателна отговорност.

 

Напрежението ескалира още през деня в четвъртък,  9.10.2014 г., когато онлайн изданието "Биволъ" информира, че Регионалната инспекция за опазване на природната среда в Бургас е решила да не изисква оценминистъра на околната среда и водите Светлана Жекова предприе редица мерки след като констатира сериозни пропуски в издаденото от директора на РИОСВ-Бургас Решение № БС-78-ПР/06.10.2014 г. по казуса „Карадере“ка за въздействие на околната среда за строителен проект в Карадере. Новината се разпространи светкавично по социалните мрежи и в ранния следобяд вече имаше насрочен за вечерта на петък, 10.10.2014 г. протест пред Министерски съвет. 

Още в четвъртък от ведомството индикираха пред медиите, че спорното решение на бургаската РИОСВ ще бъде преразгледано ако бъде получена жалба срещу него. Такава внесоха в петък, 10.10.2014 г. Българското дружество за защита на птиците и Българска фондация за биоразнообразие.  Същия ден МОСВ инициира среща, на която бяха поканени представители на протестиращите от Гражданската инициатива "Да спасим Карадере" и природозащитни организации от коалация "За да остане природа в България," в която членуват и двете организации, обжалвали скандалния акт, с които РИОСВ постанови, че не се изисква оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ за подадено  преди месеци инвестиционно предложение за строителство на Карадере. То е за реализиране на "луксозен къмпинг," но на практика предвижда многоетажно масивно строителство на вили, съоръжания и инфраструктура. „Смятам, че това решение трябва да бъде отменено със съответните обосновани мотиви“, подчерта министър Жекова и посочи като основна причина липсата на оценка на кумулативния ефект на проекта спрямо други инвестиционни предложения в района. Тя съобщи още, че ще бъдат предприети мерки за решаване на възникналия казус, както и че ще бъде подаден сигнал до прокуратурата за извършване на проверка относно наличието на основания за искане за обявяване на нищожност на ПУП-ПР на зона за отдих „Бяла-север“, в която е включена и местността „Карадере“.

Природозащитници обаче определиха решението да се прехвърли отговорността към прокуратата като отказ на МОСВ да извърши задълженията си и "измиване на ръцете", месеци преди изтичането на десетгодишната давност на административното нарушение, извършено през 2005 г., което министерството само би могло да отмени сега. Затова въпреки положителната насока на действия на МОСВ, насроченият за 18.00 ч същата вечер пред МС протест се проведе, с настояване за непримиримост на институциите към продължаващите вече десетилетия посегателства над законността и природата по Черноморието. "Неприемливо е гражданите да се оказват последна защитна предграда пред поредното унищожително застрояване на национално природно богатство каквото е Карадере," обясни през BlueLink.net Люба Батембергска,  една от координаторките на гражданската инициатива .  "Министърът на околната среда и водите не просто трябва да се отмени решението на РИОСВ Бургас за триетажния къмпинг на Карадере - това е най-малкото.  Министърът е длъжен да спре действието на ПУП - ПР на зона за отдих Бяла Север като издаде принудителна административна мярка," коментира във фейсбук Тома Белев, председател на УС на Асоциацията на парковете в България и бивш директор на Природен парк Витоша. Според Белев министър Желева е длъжна да накаже и директора на РИОСВ, който се е позовал на същия ПУП, който тъкмо институцията, която оглававя е идентифицирала като неотговарящ на екологичното законодателство. Министър Жекова отговори на срещата, че е разпоредила да се извърши проверка в  РИОСВ-Бургас във връзка с издаденото решение.

Представители на две организации, защитаващи интересите на инвеститорите и строителите, и систематично подкопаващи опитите за възстановяване на законността и европейските норми в областта на опазването на природата също се появиха на срещата в МОСВ: Национална асоциация „Българско Черноморие“ и Сдружение „Природата за хората и регионите," чиито председател Филип Цанов Цанов бе определен от "Биволъ" като "най-гласовитият критик на екологичните протести срещу застрояването на Витоша и Пирин и радетел за мащабни инвестиции в туризма." Цанов се явява и консултант на фирма „Витоша ски“, която е свързана с концесионера на ски зона Банско „Юлен“, офшорка свързвана със собственика на ПИБ и ски-зонатаа в Банско, и председател на Българската федерация по ски Цеко Минев, припомни "Биволъ." 
 

Сподели