Изявление: В България "удрят" с клевети и дела разследващи журналисти разкрили корупция

BIRD.bg и Bivol.bg са подложени на натиск заради разкрития в репортажите им, гласи изявление на водещи международни организации, защитаващи свободата на словото. В навечерието на Световния ден на свободата на печата на 3 май, Европейският център за свобода на печата и медиите (ECPMF) днес се присъединява към партньорите на платформата за спешен отговор в защита на свободата на медиите (MFRR). Те изразяват безпокойство от надигналата се вълна на правен натиск срещу две от водещите разследващи медии в България: платформите BIRD.bg и Bivol.bg., заради последните им разкрития за предполагаема престъпност и корупция. Фондация "БлуЛинк" е член на ECPMF.

През последните седмици журналисти от двете медии бяха обект на атаки и натиск на множество фронтове: порой от обидни съдебни дела за клевета, заведени от сътрудника на заподозрян бос на организираната престъпност, умишленото разкриване на журналистически източник от Софийската прокуратура и кампания за дискредитирането им, водена от главния прокурор на България Иван Гешев.

Натискът е в отговор на множество статии, публикувани отделно от двете платформи през 2022 г. и 2023 г., разкрили предполагаема корупция на границата между България, Турция и Гърция, включваща внос на храни, и отделни сведения за предполагаеми подкупи на полицаи за прикриване на нашумяло убийство.

Разследванията на двете медии са съсредоточени върху заподозрения бос на организираната престъпност Христофорос Аманатидис, за който твърдят, че е монополизирал контрола върху вноса на храни и паркирането на камиони на най-големия външен граничен пункт на ЕС, лишавайки българската държава от данъчни приходи. Допълнителна статия огласи твърдения, че Аманатидис също е подкупил полицията, за да прикрие убийството на издирваната крипто измамница Ружа Игнатова през ноември 2018 г.

В отговор съдружникът на Аманатидис Размиг Чакърян заведе две дела срещу журналиста на BIRD Димитър Стоянов и три срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. Шесто дело е заведено срещу Николай Марченко от Bivol.bg. Както се разбира, и шестте дела са били заведени в Софийския районен съд и всяко изисква по 10 000 лв. (5130 евро) обезщетение за предполагаема клевета и „морални щети“. Всички съдебни дела бяха заведени срещу отделните журналисти, а не срещу техните медии.

Тези съдебни действия срещу BIRD и Биволъ са поредните елементи от вълна от стратегическите съдебни дела срещу участието на обществеността (SLAPP), насочени против стражевата журналистика през оследните години. BIRD и неговите журналисти в момента са обект на 10 дела, докато Биволъ и неговите репортери са  - на четири. И двете медии са партньори на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP).

В допълнение, на 7 април 2023 г. Софийска градска прокуратура публикувани стенограма и скрийншотове на частни чат разговори между Стоянов и един от неговите източници, който в момента е задържан по обвинения, свързани с наркотици. Това беше свързано със статия, публикувана от BIRD на 17 февруари, в която се съобщава, че документ, открит в сейфа на убит полицейски началник, разкрива, че Аманатидис е подкупил началника на отдел „Убийства“ в Българската национална полиция и други полицаи, за да не изтече чувствителна за него информация и да прикрие престъпната му дейност.

Публикуването на разговора дойде след пресконференция на прокуратурата на 16 март 2023 г., по време на която главният прокурор Иван Гешев определи репортажи на журналисти като част от предполагаем заговор срещу самия него и високопоставени магистрати и полицейски служители. Въпреки че Гешев не посочи директно журналистите, екран зад него прожектира имената на Чобанов и Стоянов.

Нашите организации са дълбоко загрижени от тези взаимосвързани атаки срещу разследващи журналисти в Бгария. Въпреки че пълните подробности за съдебните дела все още не са потвърдени, нашата оценка и тази на местни медийни сдружения е, че те видимо са предназначени да накажат и тормозят легитимната стражева журналистика. Тези съдебни дела показват много от характеристиките на SLAPP). Нашите организации са готови да предоставят съвети и правна подкрепа и на тримата журналисти, за да подмогнат борбата срещу такива дела.

Освен това решението на Софийска градска прокуратура да публикува скрийншотове на личните комуникации на журналист с източник е безпрецедентно и дълбоко тревожно нарушение на поверителността на източника. Дори чатовете да са част от текущо наказателно разследване, прокуратурата има ясна отговорност, в съответствие с българското и европейското законодателство, да не разкрива произволно източника на журналистите, камо ли да публикува публично скрийншотове от техния разговор. В хода на своите разследвания стандартна практика за журналистите е да комуникират с множество източници, ако информацията, която могат да предоставят, е от обществен интерес.

Силно проблематични са и опитите на главния прокурор да дискредитира работата на Стоянов и Чобанов, уважавани разследващи журналисти, които трябва незабавно да бъдат прекратени. Притеснени сме, че повдигнатите обвинения срещу двамата журналисти изглежда имат за цел да опетнят сериозните разкрития, публикувани от медията им. В контекста на отслабената среда за свобода на печата в България, този натиск има ясен сплашващ ефект върху свободата на медиите.

Тревогата ни е, че този случай е още един пример за множеството заплахи, с които редовно се сблъскват журналистите, проучващи престъпността и корупцията в България, изпълнявайки своята обществена мисия. В навечерието на Световния ден на свободата на печата 3 май, нашите организации изразяват своята солидарност с BIRD.bg и Bivol.bg и техните журналисти. Докладвахме тези случаи на платформата на Съвета на Европа за безопасността на журналистите и Mapping Media Freedom и ще предупредим съответните европейски органи за този случай. Ще продължим да следим ситуацията отблизо и ще реагираме на допълнителни опити за натиск или заглушаване на разследващата журналистика в България.

Подписали:

ARTICLE 19 Европа
Международен прес институт (IPI)
Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF)
Free Press Unlimited (FPU)
OBC Transeuropa (OBCT)

Сподели