Кръгла маса: Изнасяне на класифицирана информация и етична журналистика онлайн

Изнасяне на класифицирана информация и етична журналистика онлайн
Кръгла маса


Събота, 6 юни, 16:30 часа
Център за култура и дебат „Червената къща“
Ул. Любен Каравелов 15, София

 

 

 

Освен останалите важни аспекти на стратегическото използване на интернет и информационните и комуникационни технологии от защитници на човешките права и на хора, изнасящи класифицирана информация, случаят с Едуард Сноудън за пореден път подчерта значението на етичните и професионални норми в журналистиката, които опазват правото на защита на личния живот на индивидите, чиито имена се появяват в изтеклите документи, както и безопасността на изнасящите информацията и източниците.

Както последно се изказа Сноудън в наградения от Академията документален филм Citizen Four (Poitras 2014), отговорност на журналистите е да се уверят, че информацията, изтекла от хората, изнасящи секретна информация, като него, трябва да бъде представяна на публиката, така че да не нанася вреди на невинни. Тази висока степен на отговорност върви ръка за ръка с други морални и правни избори, които трябва да се направят от журналистите, взимащите решения в медиите и правни експерти. Какви са дилемите и как се справят с тях в различни части от Европа е въпросът, на който тази вечер ще търсим отговор. 

Участници в кръглата маса са:
- Джилиан Филипс, Директор редакционни правни услуги, Guardian News & Media Limited (по скайп);
- Анриет Естерхюсен, Изпълнителен директор на Асоциацията за прогресивни комуникации (APC);
- Николай Стайков, създател и редактор на NOresharski.com и бивш заместник-главен редактор на в. Капитал;
- активни журналисти, участващи в онлайн изданието на БлуЛинк Evromegdan.bg, спонсорирано от Програмата за подкрепа на неправителствени организации към Финансовия механизъм на Европейската икономическа общност (www.ngogrants.bg);
- старши редактори и журналисти в качествени медийни издания;
- активисти в сферата на свободата на словото, свободата на интернет,  активисти за прозрачност и анализатори; 
- специалисти по медийно право и анализатори; и
- представители на европейските членове на APC и екип на APC.

Водещ: д-р Павел П. Антонов, Изпълнителен редактор и съосновател, BlueLink.net

Събитието се провежда като част от европейската среща на членовете на APC, домакинствана от BlueLink.net в София. В рамките на срещата шестте европейски организации, членове на APC и екипът на APC дискутират общи стратегии за развитие на мрежата на Асоциацията, проекти за сътрудничество и включване в политически процеси, свързани с интернет и комуникационните технологии. Дискусиите в рамките на кръглата маса са планирани като продължаващо събитие на конференцията EURODIG, провеждаща се в София на 4 и 5 юни.

За допълнителна информация: office [at] bluelink [dot] net или +359 888 704 661

Тази дейност на BlueLink.net се съфинансира от Асоциацията за прогресивни комуникации (APC) в рамките на от проект Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес, подкрепен от програмата за подкрепа на неправителствени организации към Финансовия механизъм на Европейската икономическа общност (www.ngogrants.bg).

Сподели