Над 70 души присъстваха на конференция за защита на правата на жените и момичетата от насилие в Пловдив

С участието на граждански организации от цялата страна, представители на Пловдивския университет „П. Хилендарски“ и специалисти от държавни институции премина на 27 март конференцията „Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие“ в Пловдив. Събитието бе организирано от Българска платформа към Европейско женско лоби и събра над 70 души заинтересована публика. В дълбочина и детайли бяха дискутирани жизнено необходимите промени в Закона за защита от домашно насилие, както и нуждата от цялостно различен подход към проблема от страна на всички ангажирани с проблема институции.
“Необходим е Координиран отговор на общността: трябва да има механизъм, по който всички институции - медицински служби, полиция, съд, община, НПО, медии, училище - при сигнал за домашно насилие да работят заедно, възможно най-бързо.”, каза Дияна Видева от Асоциация “Деметра”, Бургас, която от 25 години работи по темата за насилието над жени. Тя посочи също, че е задължително да има допълнителна специализация за експертите, работещи по тези проблеми - полицаи, съдии, социални работници и всички останали, поради спецификата на случаите на домашно насилие. Адвокат Анелия Йончева сподели казуси от практиката си, с които потвърди, че често пъти на адвокатите им се налага да бъдат и психолози на жените, жертви на насилие, като посочи, че пострадалите имат нужда от комплексна помощ и подкрепа от различни специалисти, след подобно преживяване. Липсата на кризисни центрове, твърде кратките срокове за подаване на молби за защита, липсата на информация и изискванията за твърде много конкретика са част от нещата, които задължително трябва да се променят в Закона за защита от домашното насилие, според адвокат Йончева.
“Когато говорим за правата на жените, пострадали от насилие, говорим за човешки права.”, напомни д-р Благородна Макева,  бивш служител на МВР със стаж в системата над 23 години. Тя сподели тревожна статистика от последните три години: от 2020 до 2022 г. на единния номер 112 са постъпили общо 109 399 сигнала за домашно насилие, а същевременно от съда са издадени 9955 заповеди за защита. “Тоест, на всеки десет сигнала, един стига до съд, а на ден имаме по 100 сигнала”, обобщи д-р Макева. За пореден път тя подчерта и крайната необходимост от воденето на официална статистика за жертвите на домашно насилие, каквато до този момент в България няма, което води и до липса на адекватни мерки от страна на държавата.
За своята работа и опит разказаха също и Стела Кехайова от “Жените на Казанлък”, които са открили първия Център за превенция на насилието в Казанлък през 2021 година, и Фондация “ДА - обединени срещу насилието” от Пловдив, които активно работят по различни кампании, включително с деца и младежи. Включиха се и експерти от Дирекция “Социално подпомагане”, отдел “Закрила на детето” - Пловдив, които споделиха предизвикателствата в своята работа с изключително деликатните казуси, които възникват с децата, свидетели и жертви на домашното насилие. “Децата са най-ощетени.”, каза Елица Митова, психолог от Дирекцията и призова за по-голяма чувствителност към проблема с насилието. Доц. д-р Стойка Пенкова, декан на Философско-исторически факултет на Пловдивския университет, също говори за необходимостта от промяна в нагласите и преодоляването на стереотипите и предразсъдъците, за да се изкорени феномена на насилието над жените.
“Ние се борим за правата на всяка една жена, без значение на нейния етнос, религия или всяка друга характеристика. Ние се борим за Европа без насилие.”, каза Илиана Балабанова, председател на Българска платформа към Европейско женско лоби и призова: “Нека всички ние да станем гласът срещу насилието!”.


 

Сподели