Наградихме "България не е BigBrother! 2010 не е 1984!"

БлуЛинк връчи годишна награда за статегическо ползване на интернет за укрепване на демокрацията, гражданското общество и опазване на природата. Наградата отличава Свободните електрони - хората, които умело и успешно ползват електронна комуникация за постигането на благородни граждански цели. Затова и самата награда носи името "Свободният електрон". Неин носител стана щабът на протестната кампания срещу промените в Закона за електронните съобщения "България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984!", провел и организирал масова протестна кампания срещу присъединяването на България към  Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Блогърът Асен Генов получи наградата от името на всички участници. Видеозапис от дискусията и церемонията по връчване на наградата можете да видите ТУК.

Наградата бе връчена на 17.01.2011 г. в Червената къща след среща-дебат за успешните граждански действия в интернет и техния положителен офлайн ефект. Събитието даде начало на проектза електронни граждански инструменти за мониторинг на градска среда: „Информационни технологии за европейските граждани на ниво местна общност - да впрегнем глобалната мрежа за локално действие", финансиран от програма „Европа на гражданите" на ЕК.
 

Онлайн в дебата взеха активисти от страната и чужбина, работещи по проекти за гражданско действие онлайн и заедно с присъстващите в Червената зала обсъдиха възможности и заплахи за гражданското поведение, неговите реални успехи срещу виртуалната му самодостатъчност. Бяха представени резултатите и идеите на организацията за разработване на интерактивни инструменти за онлайн активизъм в градска среда, съвместно с партньора ЗаМирНет от Хърватия. Участие в събитието взеха: Вера Стаевска (изпълнителен директор на БлуЛинк), Константин Павлов (кампания срещу следенето в интернет; блогосфера - komitata.blogspot.com; Politicat), Ралица Ковачева (онлайн журналистика - проектите EUINSIDE и Ре:ТВ), Янина Танева (граждански онлайн кампании: Да спасим Иракли, Да спасим Странджа, коалиция "За да остане природа в България") и други представители на значими граждански интернет инициативи, а модератор беше Павел Антонов (журналист и член на УС на БлуЛинк).

Видеозапис от дискусията можете да видите ТУК.

Церемонията се осъществи с финансовата подкрепа на програма „Европа на гражданите” на Европейския съюз, и на програма „Място за живот” 2011 на фондация „ЕкоОбщност”на Европейския съюз, финансирана от фондация „Чарлз Стюарт Мот” в рамките на проект „Информационни технологии за европейските граждани на ниво местна общност – да впрегнем глобалната мрежа за локално действие".

Сподели