Няма правова държава без защита на човешките права

Българската държава да поеме своите ангажименти по отношение опазване правата на всеки гражданин, ценностите на Европейския съюз и подписаните договори.  Хората на изкуството и културата, учените, учителите и университетските преподаватели, журналистите, политиците и духовните лица, да използват гласа си срещу нарастващите прояви на расизъм, хомофобия и омраза. Под тези искания, изложени в отворено писмо по случай Деня на нарозните будители 1 ноември, са се подписали над 200 общественици, художници, писатели, издатели, режисьори, журналисти, музиканти, университетски преподаватели, учители, юристи, архитекти, психолози, изследователи и други. Сред подписалите писмото е и Управляващият редактор и съучредител на БлуЛинк Павел Антонов. Писмото е достъпно и все още отворено за подписване тук.

Открито писмо за правова държава /пълен текст/

След месеци на многохилядни граждански протести, задълбочаваща се пандемична криза и продължителна политическа нестабилност, с тревога отбелязваме редица опасни тенденции в българското общество: зачестили случаи на брутално погазване на човешките права на етнически малцинства; шумни хомофобски акции; атаки срещу образователни програми и материали, насочени към правата на жените и децата, както и срещу неправителствени и правозащитни организации; полицейски произвол и насилие по време на протестите; агресивно налагане на теории на конспирацията, които блокират основни правозащитни документи.

Затова и в Резолюцията на Европейския парламент от 8 октомври 2020 г. относно принципите на правовата държава и основните права в България, наред с подкрепата за протестите, се отправя посланието, че отказът на държава членка да спазва основните ценности на Европейския съюз и подписаните договори засяга и заплашва съюза  като цяло (т.И). В чл. 15 до 20 се осъждат всички прояви на слово на омразата, дискриминация срещу хора от ромски произход, жени, ЛГБТИ лица, лица от други малцинствени групи и търсещи убежище, а също се критикуват предложените законодателни промени срещу организациите на гражданското общество.

Присъединяваме се към посланията на резолюцията. Настояваме българската държава да поеме своите ангажименти по отношение опазване правата на всеки гражданин, ценностите на Европейския съюз и подписаните договори. Призоваваме хората на изкуството и културата, учените, учителите и университетските преподаватели, журналистите, политиците, духовните лица и всеки, чийто глас се чува в обществото, да използва този глас срещу вируса на расизма, хомофобията и омразата, и в подкрепа на човешките права.

Нека в Деня на народните будители си припомним основополагащите европейски ценности: човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство на всички пред закона, върховенство на правото. И да следваме завета на Левски: „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили“.

Сподели