Приложение за следене и сигнализиране на пожари в интернет от Есри

Приложение за подаване на сигнали за пожари пуснаха от компанията за географски информационни системи Есри днес. Чрез интерактивна карта /дашборд/ гражданите могат да се осведомят за ситуацията с пожарите у нас,.

Дашбордът е съпроводен от лесна за попълване онлайн форма, с която всеки който забележи огън, пушек, разрастване на пожар или друго може да сигнализира, като посочи местоположението и изпрати снимка и описание на ситуацията. Формата може да ползвате тук.

Ситуационна карта на пожарите /дашборд/ от Есри може да видите тук.

Според съобщението на Есри, в допълнение на гражданските сигнали, на интерактивната карта е представена и спътникова информация от сензора на NASA – VIIRS за горещите точки и пожарите не само на територията на България, но по цял свят, включително и в съседните страни, където в момента пожарната обстановка е усложнена. Целта е чрез възможностите на най-съвременните ГИС технологии да се подпомогне комуникацията и координацията в обществото ни при извънредните ситуации.

Само на 3 август 2021 г. в България са възникнали 42 пожара с преки материални щети и 172 без материални щети, съобщи БТА. Ликвидирани са общо 214 пожара по данни на МВР. При пожарите е загинал един човек, а трима са пострадали. Пожарите в жилищни сгради са 14, 3 в промишлени сгради, 8 в спомагателни, временни или паянтови постройки, 5 в транспортни средства, 5 в горски масиви, един в съоръжения на открито, 6 други. 133 пожари са възникнали в сухи треви, горска постеля и храсти, 9 в стърнища, 26 в отпадъци, 4 други.

„Ресурсите на всяка държава са ограничени и във времена на извънредни ситуации, възможността гражданите да са „сензори“ и да могат лесно и бързо да подават информация, както и да са навременно осведомени, е от ключово значение“, споделя г-жа Евгения Караджова, управител на Есри България.

При такива динамични кризи, каквито са летните пожари, ранното локализиране на огнищата е от решаващо значение. Ето защо Есри България разработи приложенията като част от своята социално отговорна ангажираност и ги предоставя за ползване на обществото, вкл. и на държавната администрация, като компанията не носи отговорност за подадената информация, нейната достоверност, реакцията или липса на такава към подадените сигнали и евентуални последствия от това.


Есри България е лидер в сферата на Географските информационни системи (ГИС) с повече от 25 години опит на българския пазар. Създадена през 1995г, компанията е изключителен представител на Esri за страната. Есри България реализира стратегически ГИС проекти от национален мащаб в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. Компанията е официален организатор на Световния ГИС Ден в страната. ЕСРИ България е партньор на българското образование и наука и член на авторитетни български и международни организации. Посетете ни на: www.esribulgaria.com  

Esri, световният лидер в сферата на Географските информационни системи (ГИС), онлайн карти, анализи, локализационни и картографски услуги, помага на клиентите си да отключат пълния потенциал на своите данни, за да подобрят своите оперативни и бизнес резултати. Основана през 1969 г. в Калифорния, САЩ, днес софтуерните продукти на Еsri са внедрени в над 350 000 организации в целия свят и в повече от 200 000 институции в Европа, Америка, Азия, Африка и Близкия изток, включително в много компании част от Fortune 500, правителствени агенции, НПО и университети. Esri разполага със силна регионална мрежа от офиси, дистрибутори и партньори, които подпомагат работата на клиентите на местно ниво в  над 100 държави на шестте континента. Със своя новаторски подход в геопространствените информационни технологии, Esri проектира най-иновативните решения за дигитална трансформация, Интернет на нещата (IoT) и комплексни анализи. П

Сподели