Проф. Димитър Нанкинов на 70

Има хора, чиито лица виждаме всеки ден, понякога без дори да знаем защо. А има такива, които дори да срещнем на улицата, едва ли ще разпознаем, макар че са направили много за природата на България и нейните защитници. Тази дописка е за един от тях, учен, преподавател, експерт, посветил живота си на изучаването и опазването на птиците в България: професор Димитър Нанкинов. А поводът си заслужава: седемдесет годишен юбилей, съвсем приемлива причива за равносметка и признание. Получава го най-напред от екипа на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН). Тук, в Института по зоология, протича цялата научна кариера на професора след получаването на докторската му степен в Санкт-Петербургския университет през 1971 г.

Според ИБЕИ-БАН, Нанкинов ръководи успешно Българската орнитологическа централа до 2010 г. Дейността му е свързана с изследване на множество аспекти от миграцията, биологията и екологията на птиците, както и на биоразнообразието като цяло. Има публикувани повече от 440 научни труда (в над 60 списания от 25 държави), автор или съавтор е на около 20 научни книги и монографии, участва в над 120 конференции и конгреси, 52 научно-изследователски проекта. Освен в България, през годините провежда  изследвания и в Северна Европа (бреговете на Балтийско море, Карелия), Централна Азия (пустинята Каракум) и др. Големи усилия полага и в популяризирането на научните знания. През 1988 г. създава Школа по орнитология и природозащита, която е активна и до днес. Публикува над 300 научно-популярни и публицистични статии. За заслуги в развитието на орнитологията и за съществени приноси в проучване миграциите на птиците в Евразия, през 2006 г. е избран за академик – чуждестранен член на Руската академия на естествените науки.

Но за делото на учителите най-добре говорят учениците. Един от тях, природозащитникът Петър Шурулинков, заяви пред BlueLink.net: "Ако сте чували за някои природозащитници като моя милост, Борис Николов,Светла Далакчиева, Констатнин Попов,Кирил Бедев, Иван М.Христов, Сашо Дуцов, Веселина Кавръкова,Петко Цветков,Катерина Зарева,Ивайло Зафиров, Радослав Станчев и още десетки по-млади - знайте че всички те бяха запалени първо като орнитолози в Школата по орнитология от проф.Нанкинов и после станаха и природозащитници.В този смисъл заслугата на професора е огромна." Андрей Ковачев, едно от лицата на природозащитното движение през последните десетилетия,  потвърждава колко много е дал професор Нанкинов на природозащитата, не на последно място със запалването на много млади умове да станат последователни природозащитници. "Малцина други експерти могат да се похвалят с такава школа млади природозащитници," написа Ковачев в листа на коалиция "За да остане природа в България." "Нищо не омаловажа огромните му заслуги да запали всички тези хора по-долу, вкл. и мен," допълва Андрей Ралев от сдружение за дивата природа "Балкани," и се присъединява заедно с всички възпитаници и колеги към пожеланието: Честит юбилей, професоре, желаем ти крепко здраве, щастие, дълъг творчески и житейски път!

Сподели