Само по два сигнала на месец на „зеления телефон” в РИОСВ-Стара Загора

Дияна Бончева

Воня от отпадъци в района на бившия «Агробиохим» и две автомивки в Стара Загора. Това са сигналите, постъпили през 30-те дни на април на «зеления телефон» на РИОСВ-Стара Загора, сочи публичната справка на сайта на ведомството. По електронната поща са ги сигнализирали за замърсяване със смесени битови и строителни отпадъци между два квартала, пак в Стара Загора, в следствие на което кметът на града на липите получил предписание да изчисти.

Едва ли гражданите са толкова непукисти за чистотата на околната среда. Просто винаги, когато набереш «зеления телефон» груб женски глас отсреща те пита: «Обадихте ли се в общината?». А в общината «пазят» околната среда от 9 до 17 часа!
Опитът на сдружение «ДЕН» показа, че ефект от подобни обаждания има. В резултат на това, например, сливенска фирма беше глобена, че е изхвърлила неправомерно скариди на сметището край селата Дражево и Хаджидимитрово. А кметът на Ямбол получи предписание за изграждане на ограда и безоточно събирателно съоръжение, което да не позволява мръсните води от сметището да се изливат свободно в дерето. Многократни са сигналите ни и за отровни пушеци от запалени гуми. 
Разбира се, с това далеч не се изчистват проблемите по опазване на околната среда в ямболска област и на територията на РИОСВ-Стара Загора. Напротив! Без оценка за въздействието на околната среда се издават разрешителни за изграждане на заводи за горене на гуми. Без допитване до гражадните, но с държавна повеля, собственици на кариери взривяват нивите.
Затова трябва да действаме съвместно и да притискаме държавните чиновници да си вършат качествено работата. За всеки пушек, за всеки изяден от взривове баир, за всяка воня около дома ви, сигнализирайте на „зелените телефони” на РИОСВ-Стара Загора 042/ 692 200 и 0884 319 722. Те работят в делнични, празнични и почивни дни. Сигнали можете да подавате и на телефона на сдружение „ДЕН” 0878288390 или на e-mail:den [dot] yambol [at] gmail [dot] com.

Сподели