За подобряване на медийната свобода в България призоваха международни организации

Служебното правителство да приоритизира подобряването на свободата на медиите в България и разследването на сериозни заплахи и атаки срещу журналисти, настоя Европейският механизъм за реакция срещу нарушаването на свободата на медиите “Бърз отговор за медийна свобода” (MFRP) в писмо до министър-председателя Стефан Янев, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и министъра на културата Велислав Минеков от 9 юни 2021. Писмото е подписано от 6 организации, сред които и Европейския център за свобода на печата и медиите (ECPMF), на който БлуЛинк е член.

В писмото си MFRP настоява за незабавен независим преглед на състоянието на медийната свобода у нас и за набелязване на ключовите предизвикателства. Необходимо е да бъдат консултирани обществените медии, гражданското общество и международни заинтересовани страни, като проблемът бъде поставен за дискусия в следващия парламент, се казва още в писмото.

То е подписано от Асоциацията на европейските журналисти - България, ARTICLE 19, ECPMF, Free Press Unlimited, International Press Institute и OBC Transeuropa.

Атаките и заплахите срещу журналисти са все още сериозни и чести, а хората, които ги отправят, почти никога не се изправят пред правосъдието. Отговорността на полицията за насилие срещу представители на медиите на практика не съществува, правният натиск над медии, които разследват банки и други влиятелни институции, е честа практика, а журналистите са изправени пред нови ограничения за разговори с политици и достъп до информация.

Вносителите на писмото припомнят няколко случая на нарушения на медийната свобода и атаки срещу български журналисти, сред които: заплахи срещу разследващия журналист на Bivol.bg и Bird.bg Димитър Стоянов през април 2021; нападението срещу редактора на в. “168 часа” Слави Ангелов през март 2020; и побоя над журналиста Димитър Кенаров през септември 2020.

За да се подобри ситуацията с медийната свобода в България ще е необходима силна политическа воля от правителството, прокурори и правораздавателни органи, както и по-широко признание за фундаменталната роля на независимата журналистика в обществото, подчертават вносителите на писмото.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели