Журналистическа работилница за надзор над злоупотреби с публични средства в област Благоевград набира участници

БлуЛинк кани активни журналисти и студенти по журналистика от област Благоевград и страната на тридневна работилница за надзор над злоупотреби с публични средства. Обучителната работилница ще се проведе от 3 до 5 май 2022 във “Вила Синтика” в гр. Сандански. Журналистите, които проявяват интерес към работилницата, следва да попълнят формуляр за регистрация до 25 април 2022 г.

Журналистическата работилница се организира от БлуЛинк в сътрудничество с Асоциация за свободни медии и Антикорупционен фонд. Приетите участници ще научат повече за възможностите за граждански контрол върху разходването на публични средства от общините от Благоевградска област, както и практически техники за журналистическо разследване и отразяване на злоупотреби.

Обучители в тридневната работилница ще бъдат:

  • Павел Антонов, PhD, управляващ редактор на BlueLink.net, бивш главен редактор на регионалното издание Green Horizon в Будапеща и на „Актуални предавания“ в Нова телевизия;
  • Мариета Димитрова, разследващ журналист от Благоевград, редактор на сайта Blagoevgrad-News.com и управител на Асоциация за свободни медии;
  • Николай Стайков, дългогодишен разследващ журналист и съосновател на Антикорупционен фонд;
  • Пламен Пеев, PhD, юрист и старши експерт по политики в БлуЛинк.

 

Журналистическа практика: Събитието има за цел да даде на участниците експертна информация, която да им послужи при бъдещо отразяване на темата. След работилницата желаещите журналисти ще имат възможност да разработват професионални журналистически материали в рамките на виртуалната редакция на BlueLink.net и да ги публикуват срещу хонорар в електронното издание за журналистика в обществен интерес Евромегдан. В редакционната работа ще се прилагат високите етични и професионални норми и техники на The Guardian, BBC и други международни медии, които задават стандартите на съвременната журналистика.

Работилницата се провежда като част от усилията на БлуЛинк за трайно подобряване на прозрачността, гражданския надзор и утвърдените практики и политики при разходване на публични средства в област Благоевград в рамките на проект „За прозрачно управление на публичните средства в област Благоевград“. Проектът е изпълняван от БлуЛинк в сътрудничество с Асоциацията за свободни медии - Благоевград и с подкрепата на Фондация “Америка за България”.

Дата: от 3 до 5 май 2022 г. От кандидатите се очаква присъствие във всички предвидени сесии на работилницата.

Място: “Вила Синтика”, гр. Сандански, област Благоевград.

Кандидатстване: Журналистите, които проявяват интерес към работилницата, следва да попълнят формуляр за регистрация до 25 април 2022 г. Поради ограничения брой места, приоритет ще се дава според реда на заявяване на участие. Приетите участници ще получат потвърждение за участие на 26 април, вторник.

Участието в работилницата, настаняването и храната се покриват от организаторите. Пътните разходи на участниците в работилницата също ще бъдат възстановени от организаторите.
 

Подкрепата за фондация „Блулинк“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Финансираната страна и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org.
 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели