Журналистика от жените за жените

Задълбочени и отговорни журналистически материали, създадени от млади и активни журналисти и жени, които искат да се развиват в сферата на независимата журналистика в обществен интерес, ще допринесат за преодоляване на дискриминацията срещу жени и млади момичета в журналистическите съдържание и практика.

Материалите ще бъдат реализирани в рамките на виртуалната редакция на “Евромегдан” като част от проект “Журналистика от жените за жените”, изпълняван от фондация “БлуЛинк” с финансовата подкрепа на Българския фонд за жените. Дейностите по проекта ще започнат на 1 август 2017 г. и ще изострят професионалното перо на журналистките, така че да създават качествено съдържание по проблемите и предизвикателства пред жените, като противодействат на все по деградиращото съдържание в медиите.

Задълбочаващите се корпоративни зависимости и превръщането на медиите в инструменти за печалба деградират журналистиката в обществен интерес. “Най-осезаемо засегнати са жените в професията, които традиционно заемат повече, но по-ниско платени работни места в професията, и често са обект на редакционен и работодателски натиск, понасят влошаващи се условия на труд, с по-ниски перспективи за растеж”, разяснява Павел Антонов, управляващ редактор на “БлуЛинк” и автор на изследвания, засягащи участието на жените в промените на журналистическата практика.

Работата на младите и активни журналистки ще допринесе за повишаване на броя на журналистическите материали по женски проблеми и за широк и градивен обществен дебат. Всички журналистически разработки ще бъдат публикувани в съответствие с високите професионални и етични стандарти на виртуалната редакция на “Евромегдан” - електронно издание за журналистика в обществен интерес на фондация “БлуЛинк”.

Предизвикателствата пред жените и момичетата у нас, включително в журналистическата професия, ще бъдат обсъдени и на обществена дискусия с участието на експерти по правата и проблемите на жените и журналисти с интерес към темата.

 

Настоящата публикация стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ.

 

Сподели