КонсУмувай търси мултипликатори!

„КонсУмувай” е образователен интерактивен проект на Фондация „Екоцентрик”, насочен към младежи в гимназиална възраст, в градовете София, Враца, Ловеч, Пловдив, Благоевград и Пазарджик. Той се фокусира върху отговорното отношение към потреблението в условията на социални и екологични промени, а обученията ще се провеждат на открито под формата на градски обиколки. Темите на „КонсУмувай” са от ежедневен характер и са винаги актуални: храна, кафе, облекло, електронни джаджи. Туровете ще бъдат провеждани от предварително обучени доброволци - МУЛТИПЛИКАТОРИ и ще дават добри примери за справедлива търговия и отговорно потребление от социална, екологична и икономическа гледна точка. Целта е обучението да стимулира участниците да изградят отговорно потребителско поведение, да събуди в тях критично мислене по темата, да ги вдъхнови да търсят алтернативи.
Идеята за проекта идва от Германия, където той съществува от 12 години, в над 70 града, благодарение на стабилна мрежа от обучени доброволци. През есента на 2015 г. в Германия е планирана среща на мултипликатори от България с мултипликатори от Германия, която ще послужи за придобиване на по-задълбочени познания по идентифицираните проблеми и техните решения и за укрепване на младежката мрежа. С помощта на мултипликаторите ще бъдат реализирани по 2 пилотни тура в шестте града в България. По време на туровете чрез активни методи на обучение учениците ще бъдат въвлечени в реални ситуации, които да провокират у тях критично мислене и формиране на активна гражданска позиция.


КонсУмувай търси своите мултипликатори!
 
Образователните консУмуващи турове по теми като шоколад, кафе, облекло, електронни джаджи, ще се провеждат в градовете София, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Враца и Благоевград и ще бъдат водени от предварително обучени доброволци - МУЛТИПЛИКАТОРИ. Интерактивните обучения ще дават добри примери за справедлива търговия и отговорно потребление от социална, екологична и икономическа гледна точка. Целта на туровете е да стимулират участниците да изградят отговорно потребителско поведение, да събудят в тях критично мислене по темата, да ги вдъхновят да търсят алтернативи.
 
През есента на 2015 г. в Германия е планирана среща на мултипликатори от България с мултипликатори от Германия, която ще послужи за придобиване на по-задълбочени познания по идентифицираните проблеми и техните решения и за укрепване на младежката мрежа. С помощта на мултипликаторите ще бъдат реализирани по 2 пилотни тура в шестте града в България. По време на туровете чрез активни методи на обучение учениците ще бъдат въвлечени в реални ситуации, които да провокират у тях критично мислене и формиране на активна гражданска позиция.

Участвай, за да:

 • бъдеш вестител на разума, в ерата на свръхконсумацията;
 • станеш част от мотивиран и ентусиазиран екип от млади хора с кауза;
 • преминеш безплатно обучение за мултипликатори, в което ще получиш по-цялостно разбиране за значението на отговорното потребление;
 • участваш в международна среща в Берлин с млади активисти от Германия и в регулярни онлайн конференции с тях;
 • подобриш своите социални и комуникативни умения;
 • бъдеш новатор в разпространението на уникална образователна програма в своя град;
 • работиш по нови проекти, включително и по собствените си идеи.

 

Обади ни се, ако:

 • наистина много ти пука и си отговорен за бъдещето!
 • искаш да знаеш повече за света и социалните, екологични и икономически взаимовръзки в него;
 • си на възраст между 18–35 години;
 • живееш в Ловеч, Враца, Пловдив, Пазарджик, Благоевград или София;
 • твоята кауза е в областта на устойчивото развитие, екологията,  социалната справедливост, екологичното образование...;
 • не се притесняваш да правиш грешки и гласът ти категорично ще се чуе дори в най-натоварения градски трафик;
 • си част от организация, мрежа или участваш в групи, с които можеш да споделиш опита от настоящия проект;
 • си готов да отделяш време за развитието и поддържането на проекта;
 • говориш смело и свободно английски език.

 

Формуляр за участие до 01.06.2015г.: https://docs.google.com/forms/d/1oN3Z1jobv2rDO0i-mKhTlez9mzykticfM6z-_7doDrA/viewform

Очакваме те! (за повече информация: на asen [at] ecocentric-bg [dot] org и в Интернет и Фейсбук страниците ни)

Какво още трябва да знаеш: Търсим мултипликатори за минимум шест месеца, с възможност за удължаване. Обучението за мултипликатори ще се проведе между 18.06.-21.06.2015 г., в София, а международната среща в Германия ще бъде едноседмична и през септември  (не се колебай да се свържеш с нас, ако имаш интерес, но пък други несъвместими ангажименти – искаме да се запознаем!)

Сподели