Александър Симидчиев и Петромир Кънчев са Свободните електрони на 2021 година

Д-р Александър Симидчиев и Петромир Кънчев от инициативата “Правосъдие за всеки” са Свободните електрони на 2021 година. Те бяха отличени с традиционните годишни награди на фондация “БлуЛинк” на тържествена онлайн церемония на 29 октомври.

Петромир Кънчев и “Правосъдие за всеки” имаха най-голяма подкрепа в публичното гласуване - 430 от общо 906 гласа, и убедително спечелиха Наградата на публиката. “Благодаря на всички гласували и че участвате в това, което правим. Това наистина е още един голям стимул да продължим да го правим”, заяви Петромир Кънчев на церемонията.

"Инициатива "Правосъдие за всеки" чрез Пепи Кънчев станаха медия по неволя. ИПВ Подкаст става все по-интересен за хората, които търсят достоверна информация, а Ютюб каналът на инициатива "Правосъдие за всеки" е архив на пътя към демокрацията през последните години”, се казва в обосновката на номинацията.

Д-р Александър Симидчиев получи наградата Свободен електрон, която се връчва от учредителите, управителния съвет и екипа на фондация “БлуЛинк”. Той беше номиниран за работата си в групата във Фейсбук "За ваксините с д-р Симидчиев". “Никой от нас не може да направи толкова много, както всички заедно. Когато се обединяваме и работим заедно, постигаме далеч повече”, заяви д-р Симидчиев с благодарност към всички, които имат принос към инициативата.

“В условията на масово неразбиране, манипулации и тиражиране на ненаучна и подвеждаща информация, д-р Симидчиев, с подкрепата на издателя Манол Пейков, систематично използва интернет и социалномрежовите комуникации за разпространяване на потвърдена от научния консенсус информация и повишаване на здравната грамотност”, се казва в обосновката.

“За съжаление Интернет не е панацея, там има и много опасности. Така че трябва да го отвоюваме обратно и да го превърнем в инструмент на доброто и прогресивното”, коментира управляващият редактор на БлуЛинк Павел Антонов, който обяви носителя на отличието за 2021 г. “Науката трябва да бъде в основата на обществените комуникации във всяка една област, независимо дали става дума за околната среда, промените в климата или употребата на тютюн”, допълни още Антонов.

За втора поредна година “БлуЛинк” отличи Свободните електрони с подкрепата на Гражданско обединение "Равни БГ". То сплотява 30 граждански организации, като цели да предложи платформа за диалог и общи действия срещу свиващото се пространство за гражданска активност в България. “На гражданските организации се разчита да вървят по този труден път да отвоюват демокрацията и да съблюдават правилното ѝ функциониране”, коментира Светлана Михайлова, координаторка на обединението.

Чрез наградите "Свободен електрон" фондация „БлуЛинк“ поощрява стратегическото използване на Интернет и информационни технологии за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейските ценности. В кампанията през 2021 г. бяха номинирани още д-р Гергана Гешванова и д-р Маша Гавраилова; Петър Пенчев; и “КлинКлин”.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели