България 2020 през очите на НПО

БлуЛинк, Българска Фондация Биоразнообразие и немският Институт по регионална география (Leibniz-Institut für Länderkunde) организираха национална конференция на еко организациите в България на 13-14 май в СТЦ Интерпред, София.

Събитието е част от проекта "Еко мрежа България – природозащита чрез работа в мрежа и комуникация по проблемите на опазване на защитени зони, вредни емисии и битови отпадъци”.

Конференцията събра, за първи път от 2003 г., заинтересованите страни в природозащитата у нас. Участваха  организации от цялата страна, представители на държавната администрация, бизнеси.

Националната конференция на природозащитните организации на 13 и 14 май в Интерпред събра неправителствени организации, администрация, бизнеси и неформални групи. Участниците направиха обобщение на успехите и предизвикателствата в работата на НПО и администрацията в областта на природозащитата и предложиха стратегически решения на наболели проблеми, свързани с опазването на околната среда.

Решенията и действията ще бъдат допълвани и финализирани до края на май, след което ще бъдат представени на медиите и обществеността под формата на декларация България 2020 през очите на НПО, за да започне изпълнението им.

Конференцията се фокусира върху 11 ключови теми: Защитени зони; Битови отпадъци; Изборите и участието на неправителствени експерти в съвети, комисии и работни групи към институции; Промишлени замърсявания; Управлението на природни ресурси; Приоритетите за околна среда за програмен период 2014-2020 г.; Електронните отпадъци; Енергия и климат; Устойчива градска среда; Ползването на еврофондовете за постигане на устойчиво развитие; Оценките за въздействие върху околната среда.

Готови са предложенията и исканията на неправителствените природозащитни организации. Във финалната декларация те ще бъдат допълнени и заедно с тях ще бъдат представени актуалните проблеми във всяка от изброените области. Следете сайта на БлуЛинк за допълнителна информация.

Проектът ще продължи с изграждането на онлайн атлас за документиране на нарушенията и на дейностите, свързани с опазването на околната среда. Картата ще представя и добри, и лоши практики, придружени със снимки, графики, видео и друга експертна информация. Порталът ще има и отделна ГИС секция (географски информационни системи), където експертните организации ще могат да споделят ГИС данни, с които разполагат.


 

 

 

13,00 - 15,00 ч. Работна група "Защитени зони".
16,00 - 18,00 ч. Работна група "Промишлени замърсявания".

 

13,00 ч. - 15,00 ч. Работна група "Битови отпадъци".
16,00 ч. - 18,00 ч. Работна група "Управление на природни ресурси".

 

13,00 ч. - 15,00 ч. Работна група "НПО избори".
16,00 ч. - 18,00 ч. Работна група "Приоритети за околна среда за програмен период 2014 - 2020 г.".


БлуЛинк дава възможност за дистанционно участие, с въпроси и коментари, през Фейсбук (заявете участие в събитието на http://www.facebook.com/event.php?eid=183681575015909), както и в Туитър. Актуалните новини в Туитър ще публикува bluelinkbg, за коментари и въпроси към общите сесии или тематичните обсъждания изпозвайте хаштаг #EcoConference.

 

Тагваме публикациите по темата с Екоконференция 2011. Правете го и вие, когато публикувате тук материали за националната конференция на природозащитните организации.

Сподели