БлуЛинк застава срещу включването на две граждански инициативи в списъка на "нежеланите" организации в Русия

"БлуЛинк" подкрепя становище на Гражданския форум ЕС-Русия и изразява своето възмущение от включването на две граждански организации - Европейската платформа за демократични избори и Международния център за изследване на изборите, в списъка на "нежеланите" организации в Русия. Решението на руските власти е ход срещу честните избори и независимото им наблюдение. 

На 13 март 2018 г., няколко дни преди президентските избори в Русия, две уважавани международни граждански инициативи са включени в списъка на "нежеланите" организации, като се наредиха до 11 други в този списък. Решението цели да предотврати независимото наблюдение на изборния процес в Русия от граждански наблюдатели от различни държави и да наруши международното сътрудничество в гражданския сектор, се казва в становището на Гражданския форум ЕС - Русия. Според Форума, има причини за подозрение, че цел на руските власти е било движението "ГОЛОС" - партньор на Европейската платформа за демократични избори. 

"Призоваваме руските власти не само да отменят решението, но и да отменят целия прословут федерален закон FZ-129 от 23 май 2015 г., който нарушава фундаментални принципи на международното право и международни задължения на Руската федерация", се казва още в становището на Гражданския форум. 

"Длъжни сме да се противопоставим на пълзящия авторитаризъм и нарастващия натиск срещу правата, свободите на гражданите и демократичния контрол над властта, ако искаме децата ни да живеят в свобода и равноправие, както в Европа и Русия, така и по целия свят", коментира управляващият редактор на "БлуЛинк" Павел Антонов.

Гражданският форум ЕС-Русия е мрежа от 153 неправителствени организации от страните-членки на Европейския съюз и Русия, които споделят ценностите на демокрацията, върховенството на правото,човешките права и социалната справедливост. Идеалната цел на форума е да засили сътрудничеството между гражданското общество в Русия и ЕС. Фондация "БлуЛинк" е член на форума от 2015 г. 

 

Сподели