Демонстрация във Варна поиска свобода за Сенцов и политзатворниците в Русия

Руски и български граждани демонстрираха днес пред Консулството на Русия във Варна за свобода на политическите затворници в Русия. Демонстрантите връчиха Открито писмо на руския генерален консул Сергей Н. Лукьянчук. "Издадената наскоро двайсетгодишна присъда срещу украинския режисьор Олег Сенцов е нечовешка - няма как да мълчим в такъв момент," заяви пред BlueLink.net Ксения Вахрушева, руски активист и журналист, съорганизатор на акцията заедно с програмистката Наталия Денисова (на снимката).

В Откритото писмо граждани на Русия и Украйна, които живеят във Варна, изразяват крайно възмущение от присъдата на украинския режисьор Олег Сенцов и анархиста Александър Кольченко от 25 август. "Това решение, както и цялата съдебна система на Русия днес, изглежда политически мотивирано и силно несправедливо," заявяват авторите на писмото. Те посочват, че срещу обвиняемите пред съда не са представени никакви доказателства. "В действителност, Александър Кольниченко и Олег Сенцов са били арестувани и осъдени по политически причини - поради своето несъгласие с анексията на Крим," констатират протестиралите във Върна.

"20 години е максималната присъда според Наказателния кодекс на Руската Федерация, която може да бъде наложена за най-тежките престъпления, а не за организирането на теоретична експлозията на паметника на Ленин или палеж на вратата  на офис на “Единна Русия”. Няма никакво съмнение, че присъдите трябва да бъде преразгледани или премахнати напълно," заявяват те в писмото.

Украинският режисьор Олег Сенцов бе осъден на 20 години затвор в Русия на 25  август по обвинение, че е организирал терористични актове в Крим, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес. Режисьорът беше осъден заедно с активиста Олександър Колченко, който получи 10 години затвор. Според прокуратурата Сенцов и Колченко замисляли да взривят паметник на Ленин. В края на съдебното заседание двамата запяха украинския национален химн.

Авторите на внесеното в руското консулство във Варна писмо припомнят, че това далеч не е единственият случай на "наказателно правораздаване" в Русия. Те припомнят много други примери а съдебен произвол над инакомислещи, природозащитници и активисти за човешки права. На този фон, други решение на руския съд изглеждат особено цинично, заключват авторите, като посочват за пример решенията да се предостави право на помилване на уличените в мащабна измама в сектора на отбраната Евгения Васильева и Анатолий Сердюков и освобождаването на анти-гей дееца Тимур Исаев (Булатов). "Като призоваваме за върховенство на закона в съдебната система, а не “телефонно право”, ние Ви призоваваме да не си затварите очите за несправедливостите, извършвани в Русия,"  завършват писмото си правозащитниците във Варна.

Петиция за освобождаването на Сенцов набра подкрепа в социалните мрежи.

 

Пълен текст на Откритото писмо, връчено днес на руския консул от протестиращите във Варна:

ОТКРИТО ПИСМО
до Генералния консул на Русия в гр. Варна, България, Сергей Н. Лукьянчук

Уважаеми Сергей Николаевич!

Ние, гражданите на Русия и Украйна, които живеят във Варна, изразяваме нашето крайно възмущение от присъдата на украинския режисьор Олег Сенцов и анархиста Александър Кольченко, която беше постановена от руския съд на 25 август. Това решение, както и цялата съдебна система на Русия днес, изглежда политически мотивирано и силно несправедливо.

Във вторник, 25-ти август 2015 г., Областния военен съд на Северен Кавказ осъди украинския режисьор и активист на “автомайдан” Олег Сенцов, на 20 години затвор. Сенцов беше арестуван на 11-ти май по време на акция в Симферопол срещу анексирането на Крим към Русия. В последствие той бе признат за виновен за създаване и управление на терористична група в Крим, опит за придобиване на взривни вещества и незаконно притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси, както и палежи на офиса на обществената организация “Руската общност на Крим” и местния клон на партията “Единна Русия” в април-май 2014 в Симферопол. Също така, според съда, Сенцов заедно с съучастника му се опитвали да взривят паметника на Ленин в Симферопол на 9-ти май 2014.

Вторият подсъдим по делото Александър Кольченко е бил арестуван при сходни обстоятелства и получи 10 години затвор. Съдът го призна за виновен за участие в терористичната общност, както и съучастие в терористичен акт.

В същото време, никакви доказателства не бяха подадени срещу обвиняемите пред съда. Обвинението е изградено въз основа на показанията на двама души, един от които по-късно се отказа от тях, а другият не иска да ги представя пред съда лично. Освен това, според свидетелството на Сенцов, в досъдебното задържане по време на разследването на случая, той е бил многократно измъчван от ФСБ. В действителност, Александър Кольниченко и Олег Сенцов са били арестувани и осъдени по политически причини - поради своето несъгласие с анексията на Крим.

20 години е максималната присъда според Наказателния кодекс на Руската Федерация, която може да бъде наложена за най-тежките престъпления, а не за организирането на теоретична експлозията на паметника на Ленин или палеж на вратата  на офис на “Единна Русия”. Няма никакво съмнение, че присъдите трябва да бъде преразгледани или премахнати напълно.

За съжаление, това не е единственото наказателно правораздаване в съдебната практика в Русия. Трябва да припомним затворниците по случая “Болотни”, украинската пилот Надежда Савченко, природозащитника Евгений Витишко, московските "руфери" - които са под арест повече от една година, независимо от факта, че другото лице, участвало в пребоядисването на звездите на небостъргач в Москва, откровено се призна за извършител на престъплението. Ние помним добре случаите на Иля Фарбър, Михаил Ходорковски, делото на Артьом Лоскутов, дело за “мак” на семейство Полухини от Воронеж, делото на братята Навални.

На този фон, друго решение на руския съд изглежда особено цинично: да се предостави право на помилване на Евгения Васильева, която беше замесена в измама в голям мащаб в сектора на отбраната. Анатолий Сердюков, който участва в случая, също попада под амнистията. На свобода също е “борецът” срещу гейовете Тимур Исаев (Булатов), който заплашва с физическо насилие учители в Санкт Петербург, и много други.

Като призоваваме за върховенство на закона в съдебната система, а не “телефонно право”, ние Ви призоваваме да не си затварите очите за несправедливостите, извършвани в Русия, и да се присъедините към нашите искания.

==

Материалът е актуализиран в 21:58 ч. на 26.08.2015.

Сподели