Дигитализацията не бива да дискриминира

"Ще има ток и без хартиена фактура", ми пише преди ден доставчикът ми на електроенергия "Електрохолд Продажби". От м.септември компанията щяла да изпраща фактури на клиентите си само по електронен път. "Няма да има ток без интернет" май би било правдиво?
????‍♂️Припомням, интернет ентусиаст, потребител и съучредител съм на BlueLink.net от 25 г., че дори член на УС на APC.  И точно затова ме човъркат едни въпроси.
❓Ако не си получат фактурите, клиентите няма как да си платят, по закон. Ако не си платят, незабавно им прекъсват електрозахранването, също по закон.
❗️Важен детайл: потребителите нямат избор! Също по закон.  Т.нар. мрежови оператори, един от които е "Електрохолд", са монополисти в България. Човек консумира електроенергия на определен физически адрес, където го обслужва единствен мрежови оператор.
????Какво толкова, отиваш до най-близкия клиентски център и си плащаш в брой? Би било елементарно. Само че "Електрохолд"  не приема плащания в брой в собствените си клиентски центрове.  В брой се плаща чрез посредници, които си прибират солидни комисионни. И ако фактура се издава само електронно, човек без интернет достъп няма как да си я плати, дори и през последник, нали!
????Има вариант офлайн клиентът да си отвори директен дебит, чрез който Електрохолд да си тегли автоматично парите от банковата й сметка. Това в случай, че има банкова сметка, разбира се, което не е констуционно задължение, доколкото знам, иначе трябваше да е безплатно. Но и при този вариант офлайн клиентът няма да има нито фактура, нито възможност да контролира колко и за какво плаща.
⚖️Като се замисля, издаването на фактура е задължително - също по закон! Излиза, че монополистът "Електрохолд"  принуждава потребителите да започнат да ползват интернет - за да получат  електроснабдяване и да спазят закона.
Това ги вкарва в допълнителни разходи: за достъп, за устройство, и за да се научат как да ги ползват. Може ли компанията да въвежда имуществен и образователен ценз за ползвателите си?
Наясно съм, че понятието се употребява в контекста на нарушени демократични или човешки права. Но за немалки групи потребители новите изисквания действително са дискриминационни. "Не всички знаят как да се регистрират онлайн, за да следят фактурите си, без да трупат хартия.", признава сам "Еврохолд" в съобщението си.
Този проблем би могъл да се реши поне частично, ако компанията предложи на засегнатите си клиенти безплатен интернет достъп, устройство, обучение за ползването им, и интензивна поддръжка по телефон или на живо. Все пак чрез промяната  "Електрохолд" си спестява солидни печатни и пощенски разходи.
Вместо това, обаче, спестовната  компания-монополист най-откровено пренася допълнителните разходи изцяло върху потребителите си. Не само, че не им осигурява достъп и техника за да си получават фактурите, но им трапосва разходите и отговорността да се информират и обучат - себе си, и своите, близки.
"Информирайте своите близки за промяната", зове "Електрохолд". Свири на тънката струна: "Направете промяната по-лесна за хората около вас. Помогнете им да се регистрират и да останат информирани за месечните си задължения за ток и след септември." Отговорността за спасяване на давещите е за нас. Печалбите - за "Електрохолд"!
Да си онлайн е възможност и привилегия, но не е задължително по закон. Ефектите и дефектите на дигитализацията са премет на анализи и регулации.
Самото съобщение на "Електрохолд" указва, че "според новите европейски правила за промоции чрез електронна поща, ако не желаете да получавате повече информация, моля кликнете тук". Само че без фактура не може!
Всичко това "Електрохолд"  цинично представя като... грижа за околната среда. То щяло да спести хартия, отсечени дървета и кислород. Забелязали ли сте, как всички тарикати внезапно стават еколози, когато им отърва? Зеленото пере безотказно!
Започнах с въпроси, но стигнах до ясен отговор, поне за себе си: това не е справедливо. Дали е законно ще попитам адвокати и специализираните държавни органи: Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита от дискриминация.

Сподели