Довършват магистрала Струма извън Кресненския пролом

Има надежда най-после проектът за автомагистрала "Струма" да  се реализира, като едновременно с това бъдат опазени природата и законите  - български и европейски. Това обявиха от гражданската коалиция "Да спасим Кресненското дефиле" след срещи с местните хора от Кресна,  и министрите на околната среда и водите Борислав Сандов и на регионалното развитие Гроздан Караджов, министър на Регионалното развитие. Двете страни потвърдиха разбиране на сериозността на екологичните аргументи при избора на вариант за строителството на този участък на магистрала Струма, съобщиха от ЗаЗемята днес.

Активистите са получили уверенията от главите на двете институции, че пристъпват към разработването на нова екологична оценка за избор на вариант извън пролома съгласно забележките на Европейската комисия от 2019 г. и Препоръка 212 на Комитета на Бернската конвенция от декември 2021. Това е единственият възможен път за реализиране на проекта, одобрението на европейски средства за финансирането му и избягването на санкции за нарушаване на природозащитното законодателство, смятат представителите на природозащитната коалиция.

"И днес, както и през тези 25 г., нашата позиция е, че само вариант извън пролома е и най-доброто решение за местните хора осигуряващо  достъпът до техните имоти, градини, лозя, както и туристически атракции и други дейности на малкия бизнес там.", заяви Даниел Попов от „Да спасим Кресненското дефиле“.

Изцяло източен вариант на магистралата или вариант с тунел осигуряват пътна безопасност и регионално шосе за жителите на град Кресна, като нямат унищожително въздействие върху уникалната природа на Кресненския пролом и най-ценните земеделски земи и лозя на град Кресна, твърдят експертите.  След независимата експертната мисия на Бернската конвенция, която се състоя през август 2021, и включи всички заинтересовани страни, включително местни жители и рафтинг клубове, българското правителство прие препоръки и се съгласи на съставяне на консенсусни работни групи, които да намерят решение за спорните въпроси за отсечката в Кресненския пролом.

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да не отваря досие за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското  дефиле но препоръча природозащитници, правителство и строители да намерят съвместно решение. Мониторингът продължава. Видео разговор с Андрей Ковачев от СДП Балкани и Коалиция "Да спасим Кресненски пролом" от 06.12.2021 г.

Експертите отчетоха нуждата от запазването на локален път, за да се реши въпроса с пътната безопасност и да се защитят и местните хора и бизнеси в Кресна. Вариантите, отговарящи на изискванията за опазване на природата и спазване на пътната безопасност, са построяване на дълъг тунел или т.нар. пълен източен обход при изнасяне на двете платна извън Кресненския пролом на изток (т.нар. Г20).

Новината носи надежда за радрешаване на проточилиите се над 25 години опити на различни управляващи и ръководства на Агенция “Пътна инфраструктура” да прокарат автомагистрала Струма през екологично чувствителният Кресненски пролом, припомнят от За Земята. Казусът с унищожаването на уникалната природна зона Кресненско дефиле продължава две десетилетия. Още през 2019 Европейската комисия отказа да финансира с европейски средства предложената от правителството спорна отсечка през Кресненския пролом. Тогава тя каза, че е необходимо България да определи природозащитните приоритети и да направи нова екологична оценка и нов избор на алтернативи. Това се изисква и от становището по екологична оценка на оперативната програма „Транспортна свързаност – 2021-2027‘.

Вижте тук карта на проблемното трасе и възможни алтернативи.

Сподели