Две публични събития на Общото събрание на Гражданския форум ЕС-Русия в София

Две публични дискусии ще очертаят проблемите с корупцията в енергийния сектор и предизвикателствата пред гражданското общество в Европейския съюз и Русия. Събитията са организирани от Гражданския форум ЕС-Русия в рамките на осмото Общо събрание, което ще се проведе между 15 и 18 май в София. 

Публична дискусия на тема "Ръка за ръка? Енергиен сектор и корупция в ЕС и Русия" ще разгледа "бойното поле", в което се е превърнал енергийният сектор в България. Дискусията ще се проведе на 15 май 2018 г. от 19:00 часа в Червената къща в София. Участие в събитието ще вземат: Даниел Кадик от Фондация "Фридрих Науман" (България); Анастасия Кириленко - независима журналистка, член на Експертната група за борба с трансграничната корупция (Русия/Франция); Михаил Михаил Крутихин - RusEnergy (Русия), Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (България) и Хари Хумел - Нидерландския хелзинкски комитет.

На 17 май 2018 г. от 20:00 часа в +tova в София ще бъдат представени предизвикателствата пред гражданските организации в България, Италия, Литва, Нидерландия, Русия и други европейски страни. По време на публична дискусия на тема "Състояние на гражданското общество в ЕС-Русия: Предизвикателства и иновации" изследователи от тези страни ще представят резултати от доклад за състоянието на гражданското общество в региона през 2017 г., изготвен от Гражданския форум ЕС-Русия. В събитието ще вземат участие: Павел Антонов - фондация "БлуЛинк" (България); Йева Петроните-Урбонавичиене - Институт по гражданско общество (Литва); Симоне Поледрини - Университет в Перуджа (Италия); Юлия Скокова - Висше училище по икономика (Русия); Памала Уипкинг - Университета по мениджмънт в Ротердам (Нидерландия); и Кристина Смолийаниновайте - Граждански форум ЕС-Русия (Германия). 

Гражданският форум ЕС-Русия е мрежа от 153 неправителствени организации от страните-членки на Европейския съюз и Русия, които споделят ценностите на демокрацията, върховенството на правото,човешките права и социалната справедливост. Идеалната цел на форума е да засили сътрудничеството между гражданското общество в Русия и ЕС. Фондация "БлуЛинк" е член на форума от 2015 г. 

Сподели