„Градус“ свързва „Кристинката“ на Мирослав Найденов с аферата в несебърските дюни

Аферата с продадените на безценица от държавата дюни в Несебър е свързана с  бившите PR-ки на Агенция по храните, чиито договори  с ведомството на Мирослав Найденов са предмет на разследване от прокуратурата. „Горещата връзка“ се оказва фирмата „Градус-1“, чийто собственик Иван Ангелов е част от холдинга, придобил земя в несебърската местност Кокала през 2005 г.

Близо 49 дка от местността Кокалу са били придобити чрез горски замени от старозагорски фирми: "Аква истейт"  (януари 2009 г.), както и от холдинг "Загора" и ЕТ "Градус-Иван Ангелов" (2005 г.). За това информира „Капитал“ като се позовава на сигнал, подаден преди решението на община Несебър за промяна на предназначението на терените през септември 2009 г., до министър Найденов.  Автор на сигнала е бившият общинският съветник, неуспял кандидат-кмет, подкрепен от ГЕРБ и настоящ зам. областен управител на Бургас Атанас Терзиев. Според "Капитал" тогава министър Найденов пренебрегва сигнала и по този начин дава ход на скандалната сделка с дюните.

Около две години по-късно  един от участниците в нея, Иван Ангелов,  изпълнителен директор и собственик на “Градус-1″, прехвърля два апартамента за половин милион лева на фирмата на Кристина Спасова, бившата пи-ар служителка на Агенцията по храните, по информация от MediaPool и OffNews. Фирмата на Спасова е основана три месеца по-рано, през септември 2011, съвместно с бившата й колежка Лора Димитрова, само дни след като двете напускат службата си в министерството на Найденов. Към края на 2011 г. фирмата  на двете млади комуникаторки печели от ведомството на Найденов договор за европейско финансиране на стойност 100 000 лв – за реклама на Програмата за развитие на селските райони в Туитър и Фейсбук. По това време 25-годишната Спасова придобива апартаментите от „Градус-1“, купува си наскоро инспектиран от Мирослав Найденов завод, и се оказва и собственик на земи за над 1 милион лева. През август 2012 г. Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по публикациите в медиите за скандално бързото забогатяване на Спасова.

За да е пълна иронията, в последните дни на декември 2012 г., докато булдозери унищожаваха дюните в Несебър, собственикът на „Градус-1“ Иван Ангелов получи наградата "Мистър Икономика 2012" в категория "За принос в развитието на аграрния сектор“. До този момент Иван Ангелов не е отговорил на отправената покана да коментира и разясни изложените по-горе факти. Становище по взаимоотношенията на Мирослав Найденов с фирмите на Иван Ангелов се очаква и от пресслужбата на Министерство на земеделието и храните.
 

Сподели