Граждани сезират прокуратурата срещу новосъздадена нацистка партия

Сто и дванадесет граждани внесоха сигнал до Главния прокурор срещу новоучредената на 9 ноември 2013 г. неонацистка партия в България. Вносителите искат прокуратурата да се противопостави пред съда на регистрацията на тази партия. "Обществото и демократичните му институции трябва да дадат решителен отпор срещу диктата на омразата, нетолерантността, посредственотта и агресията, наложени на българите от икономическата и политическа конюктура и подвластните й медии," обясни управляващият редактор на БлуЛинк Павел Антонов, който е един от съавторите на сигнала. Сред подписалите се общественици, юристи, журналисти, литератори и преподаватели са: Зелма Алмалех, Ясен Атанасов, Соломон Бали, Еми Барух, Иван Бедров, Росен Босев,  Георги Богданов, Татяна Ваксберг, Звезда Ванкова, Ивайло Дичев, Светла Енчева, Дмитрий Иванов, Димитър Кенаров, Леа Коен, Виктор Лилов, Полина Паунова, Орлин Спасов, Албена Стамболова, Зорница Стоилова, Нери Терзиева, Антоанета Цонева. Пълен текст на сигнала може да намерите тук. Междувременно в интернет се организира мирно шествие под надслов "Внимание! Фашизъм!", което ще тръгне на 17.11.2013 г. в 11 ч.от НДК.

/актуализация от 14.11.2013./

Според Българския Хелзинкски Комитет, който внесе писмото, главният прокурор Сотир Цацаров каза, че на този етап прокуратурата няма директно да го прави, но, по време на регистрационното дело, ще изрази своето становище, че в документите на тази партия има доста тревожни неща и че тя не бива да бъде регистрирана. Няма да се предприемат конкретни действия във връзка с медийните изяви на представители на тази националистическа партия, за да не бъде обвинена пракуратурата, че се меси в политическия живот, уточни Цацаров, цитиран от БХК. Като цяло той каза, че като гражданин стои зад позицията на 112-те.

"Прочетох много ясно това, което е изпратено до мен. Ако трябва да разсъждавам като гражданин, аз бих се подписал с две ръце върху това нещо, защото то е един абсолютно ясен, смислен и категоричен текст какво може, не може и трябва да се случва в българското обществено и политическо пространство. На българските граждани трябва да бъде напълно ясно, прокуратурата не може да забрани регистрация, прокуратурата може да изрази становище в регистърното производство в Софийски градски съд и ще го направи", каза Цацаров пред медиите.

Ивайло Дичев обясни в предаването “Хоризонт до обед“ че посоката, в която е тръгнала България, е много опасна: "Знаците на расизъм и ксенофобия се приемаха от нашето общество като естествено движение, имало го и по света. Много от моите приятели и колеги смятаха, че тези неща, ако се оставят сами на себе си, ще се изхабят./…/ Оказа се, че в този тип разпасана медийна среда, в която живеем, този тип поведение започва да става все по-опасен. Това е начин за привличане на интереса на публиката. Тук трябва държавата да влезе най-накрая в ролята си и ясно да покаже границите до които може да се достига."

 

Сподели