Местни журналисти взеха участие в работилницата „Локални истории за глобалните промени на климата“

Близо 15 будни за климатичните проблеми журналисти взеха участие в работилницата „Локални истории за глобалните промени на климата“, която Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проведе с подкрепата на фондация „БлуЛинк“ на 27 и 28 ноември. Работният процес беше модериран по метод, разработен от „БлуЛинк“ в партньорство с бивши климатични репортери от британските The Guardian, Financial Times, BBC и др.


В двудневното събитие се включиха журналисти с интерес към климатичните изменения от цяла България. Участниците имаха възможността да обменят опит в разследването и отразяването на проблемите на климата, както и да получат нова и задълбочена информация за политиките за адаптация от експерти на МОСВ и застъпници за климата. Практическите занятия дадоха и хоризонт за идентифициране на нови теми и регионални аспекти на глобалната климатична тема.


В рамките на работилницата журналистите получиха достъп до националната кръгла маса „Климатични права -  стратегическа, законодателна рамка и възможности за приложение на национално и местно ниво“, в която взеха участие министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, експерти от МОСВ и няколко общини, както и представители на бизнеса.


Демонстрирайки завиден професионализъм и остър журналистически нюх, участниците в работилницата си тръгнаха с богат материал за бъдещи публикации и сертификат за преминатото обучение.

 

Още нещо важно
За да продължаваме да подкрепяме и изследваме използването на интернет за гражданско действие в подкрепа на климата, човешките права и ценностите на обединена Европа, направeте дарениe тук за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на „БлуЛинк“ може да научите тук.

Сподели