Награди "Свободен електрон" за Манол Пейков, Александър Дунчев и Владимир Гешев

Най-новите носителите на традиционната награда “Свободен електрон” оповести гражданската мрежа BlueLink.net. Наградата отличава водещи дигитални инициативи за опазване на природата, демокрацията и укрепването на ценностите на обединена Европа. Това са идеалните цели на създадената преди четвърт век едноименна фондация.

Изключително оспорвана бе голямата награда на публиката в тазгодишното издание. Носителят й се определя въз основа на открито гласуване на сайта на наградите electron.bluelink.net. До крайния срок за гласуване в полунощ на 22.02.2023 г двама от деветте номинирани кандидати си размениха многократно лидерството в предпочитанията на гласувалите.

В края на краищата с минимална преднина голямата награда “Свободен електрон” спечели издателят Манол Пейков, с 2618 получени гласа. Награда бе присъдена и на репортера Владимир Гешев, който получи 2490 гласа. “Целта на наградите е да популяризират използването на интернет за обществени цели и да насърчават единодействие, а не да противопоставят единомишленици,” мотивира решението управляващият редактор на БлуЛинк Павел Антонов.

Специалната награда “Свободен електрон”, която се връчва директно по решение на Управителния съвет на BlueLink.net, отиде у именития природозащитник и борец срещу корупцията и незаконните сечи Александър Дунчев. Решението на върховния орган на фондацията е продиктувано както от впечатляващия набор от дигитални инструменти, използван от Дунчев, така и като признание за доблестната му позиция като гражданин, бивш директор на Агенцията за горите и бивш Народен представител в подкрепа на българските гори и  декарбонизацията на икономиката.

“Благодарение на прозрачността, дигитализацията и отворената информация в интернет, направихме чудеса, въпреки цялата съпротива на политическо ниво. Така че със “свободния електрон” можеш да пробиеш и най-дебелата политическа и мафиотска защита”, заяви развълнуван Дунчев при получаването но приза.

Манол Пейков  благодари на хилядите дарители, подкрепили каузите за закупуване на жизнено-необходимите генератори за страдалците от руската агресия, книги за българското малцинство в Украйна, както и за изпращането на хуманитарна помощ на жертвите от земетресението в Сирия и Турция. За ефективната им комуникация в интернет издателят бе номиниран за награда “Свободен електрон”.

Репортерът Владимир Гешев бе награден за сърцатото ползване на интернет  при изработването на рубриката “Зелени минути” в предаването "Преди обед" по БТВ, както и при създаването на доброволческата природозащитна инициатива в родния си град - "ЗаАсеНОВград" през 2021 г.

Останалите впечатляващи номинации за “Свободен електрон”, които бяха представени на събитието включват:
Кампанията Лига на младите гласоподаватели, чрез която три младежки организации посветиха усилията си на демокрацията и гражданското участие на младите българи.

Калоян Константинов, главен редактор на  КлинКлин, сайт за независима журналистика и разследвания. с фокус върху защитата на демокрацията, човешките права и малцинствата.

Фондация „Стража“, за електронната платформа, която дава възможност на гражданите по-лесно да следят работата на своите народни представители.

„Дишай, Димитровград“ - неформално гражданско обединение, създадено от активни граждани на Димитровград, които се борят за правото си да дишат чист въздух.

Георги Спасов - еко социален активист от "Храна, не война" София (ХНВ), "Невидими животни",  активно популяризиращ онлайн и офлайн каузите на солидарност, работа с и овластяване на хора в риск, срещу насилието над животни, защита правата на иранските жени (и мъже), на правото на жените в Афганистан на образование, защита на политически бежанци от Русия срещу екстрадиране.

За Благоевград,гражданска платформа за представяне на гледната точка на благоевградчани по актуални местни проблеми за града и общината.
Наградата „Свободен електрон“ е учредена от Фондация „БлуЛинк“ . през 2009 г. за стратегическо и умело използване на интернет и информационните технологии за укрепване на демокрацията, гражданското общество, защита на природата и европейските ценности.

Идеалната цел на BlueLink.net е да подпомага демокрацията, опазването на околната среда и прилагането на ценностите на обединена Европа като развива способността на гражданското общество за стратегическо използване на интернет. BlueLink е регистрирана в България като фондация в обществена полза, която подпомага  и изпълнява стратегическо ползване на интернет, общественополезна журналистика, изследвания и застъпничество за политики, в подкрепа на граждански движения и организации, които отстояват сходни на нашите ценности и цели.

Информация за наградите “Свободен електрон” може да намерите на <electron.bluelink.net>.

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да подкрепите "Свободните електрони" като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

 

Сподели