НЕ!Новините и Атанас Чобанов с наградите „Свободен електрон“ за 2014

Създателят на „Не!Новините“ – Самуил Петканов и главният редактор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ грабнаха наградите „Свободен електрон“ за 2014-та. Имената на двамата победители станаха известни на специална церемония на Фондация БлуЛинк, провела се на 21.11.2014 в „Червената къща“.

Наградата „Свободен електрон“ има за цел да популяризира стратегическото използване на интернет като така поощрява свободните хора, които използват интернет и комуникациите по начин, който им позволява да постигнат целите си. При предходните си издания наградата е връчвана на Константин Дичев, за невероятното количество сигнали за злоупотреби в институции, които успява да подаде, на „Електронна граница“ за кампанията срещу ACTA и на фейсбук кампанията против шистовия газ, която направи България първата европейска страна, наложила мораториум срещу фракинга.

Уебсайтът „Не!Новините“ е отличен с наградата на Управителния съвет на фондацията, която включва сертификат и парична награда за закупуване на електронна техника, която да подкрепи работата на създателя на сайта в неговата работа. Въпреки че нямаше възможност да присъства по време на церемонията, Самуил Петканов коментира, че да си Свободен електрон означава да бъдеш винаги някъде другаде, а не там, където се очаква да бъдеш. Очаквайте интервю с него в BlueLink.net.

Атанас Чобанов получи връчената за първа година Награда на публиката, която бе определена чрез гласуване във фейсбук. Чобанов бе отличен със сертификат и парична награда за закупуване на техника, която да подкрепи работата му по сайта Биволъ. Той взе участие в церемонията по скайп като коментира: Искам да ви поздравя за инициативата и доклада и с две думи да благодаря за номинацията и да се надяваме, че тези инициативи за използване на интернет няма  утихнат. Тъй като знаем, че всяко чудо е за три дни,  трябва да се търсят иновативни подходи, а не да лежим върху стари лаври.

Интервю с Атанас Чобанов за "БлуЛинк" взето преди изборите за Европейски парламент през м. май 2014 г., на които Чобанов беше водач на листата на Зелените, може да прочетете ТУК.

Останалите номинации на третата по ред церемония за връчване на наградата „Свободен електрон“ отидоха при издателите на уебсайта www.NOresharski.com и Димитър Димитров от Фондация „Отворени медии“.

 

Награждаването се предхождаше от представянето на доклада на Асоциацията за прогресивни комуникации за следенето в интернет - Global Information Society Watch. Връчването на наградата „Свободен електрон“ за 2014-та и представянето на доклада Global Information Society Watch са част от еднодневния форум „Време за действие“, организиран от БлуЛинк за втора поредна година. Форума включи поредица от дискусии и представяния на проекти, резултатите от които очертават полето на действие на BlueLink.net през следващите няколко години.

Останалите номинации за наградата през 2014 не са нито по-малко свободни, нито - категорично - по-малко електронни, коментира Антонов. "Изключително доволни сме, че виждаме толкова богата конкуренция между хора и колективи, използващи успешно интернет за благородни цели, сходни с целите на БлуЛинк", заяви той.

Номинации за "Свободен електрон" през 2014 г.

Номинирани за наградата през 2014 г. бяха следните личности и колективи:

   
Издателите на NOresharski.com – уебсайтът е известен като антиправителствената информационна служба по време на кабинета "Орешарски". Създателите му определят появата на сайта като доброволна инициатива на група активно протестиращи хора срещу правителството на Пламен Орешарски. За своя мисия те определят публикуването на точна и обективна информация за протестите през 2013-та с цел тя да бъде разпространена сред българските, чуждестранните медии, както и обществени и политически организации.

Димитър Димитров, Фондация "Отворени медии" – създател на приставка, блокираща сайтовете на всички медии от медийната империя на Делян Пеевски. Приложението работи с популярните интернет браузъри и става особено търсено с разгара на протестите. Реакцията от страна на медиите, част от Нова медийна българска група е бърза и Димитров е обвинен в корпоративно хакерство. Димитър е програмист, занимава се с проектите на „Обществол.бг“, както и учебните групи на Rails Girls в София. Посланик е на еEurope Code Week в България. След лекция на Орлин Спасов за несвободата на българските медии наTEDxBG 2013 решава, че не може да остане безучастен и се заема с проекта Микродарения за независими медии.

Атанас Чобанов – главен редактор на уебсайта за разследваща журналистика Биволъ. Сайтът е партньор на Wikileaks и OCCRP в България. Известен е с разследванията си за дейността на политици и връзките им с мафиотски групи. Със своите поредици от материали Биволъ не рядко предоставя основна и полезна информация, която води до граждански протести. През 2014 уебсайтът е сред победителите в Годишните награди за биоразнобразиие. Bivol.bg не получава средства от фондации и се издържа от дарения на симпатизанти, както и продажба на рекламно пространство. Лауреат на Наградата на публиката за 2014 г.

Самуил Петканов, Не!Новините – създател и главен редактор на http://www.nenovinite.com/. По-известен е с псеводнима си Zhelyo.Уебсайтът поглежда на сериозните проблеми от ежеднвието в България в сфери като политката и икономиката със сарказъм (но никога с омраза, както твърди създателят му). За кратко уебсайтът придоби изключителна популярност и стана особено цитиран от останалите медии. Създателят на Не!Новините все още е студент в специалност журналистика на СУ „Св. Климент Охридски”, профил „Радио”.  В интервю за Капитал през юни 2013 споделя: "През 1997 г. хората заспаха. Сега се събудиха. Все още давам шанс на България." Лауреат на "Свободен електрон" за 2014 г.
 

 

Организаторите очакват номинации за награди "Свободен електрон" за следващото им издание на адреса на фондация "БлуЛинк".

Връзки

Докладът GISW за следенето в интенет в България "Отстъпление в зизгаг" можете да прочетете на български език ТУК.
Подробности за програмата на форум „Време за действие“ може да откриете ТУК.

 

 

Сподели