Отворено писмо до 49-то НС относно спешното приемане на промени в Закона за защита от домашното насилие

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО:
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 49-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ


Относно: Спешното приемане на адекватно и ефективно законодателство в защита и превенция на домашното насилие и насилието над жените

Уважаеми народни представители,

На 02 април 2023 г. българите избраха Вас за свои представители в 49-то Народно събрание на Република България. На 03 април 2023 г. безследно изчезна Кристина Атанасова, за да бъде открита четири дни по-късно в багажник на кола, убита от ръката на свой бивш близък човек. Кристина е тринадесетата жена, загинала по този начин от началото на 2023 година! Или, поне тринадесетата, за която медиите съобщават, защото официална статистика за жените, жертви на насилие, в България все още няма. Историята на Кристина не е просто история за една убита жена, това е историята на една убита майка, на едно дете, останало без майка. Това е историята на семейството на Кристина, историята на приятелите на Кристина. Това не е просто лична трагедия, оттук нататък това е историята на поколения в семейството на убитата. Защо се случва тази трагедия? Защо мъж, осъждан вече за тормоз и разследван за палеж, е оставен свободен да извършва насилие и да убива? “Това ще бъде последният ти 8 март”, заплашва той Кристина и след по-малко от месец осъществява намеренията си. Неговото престъпление е преднамерено и планирано, а едно семейство е завинаги разбито.

Уважаеми народни представители на 49то НС на РБ,

Държавата, на която сте избрани да служите, е в тежка криза. България не би могла да съществува без българските жени, които са нашите/вашите майки, сестри, дъщери, колеги и гласоподаватели. Домашното насилие не е личен проблем. Домашното насилие е национален, обществен, общочовешки проблем. Домашното насилие е нарушение на човешките права. Липсата на реакция и адекватни мерки от страна на държавата в последните години задълбочава проблема и позволява на извършителите на насилие да се чувстват безнаказани в действията си. Бездействието се трансформира в брой жертви, не минава и седмица без поредната кървава трагедия. Изместването на дебатите от същината на проблема с откровено популистки изказвания, целящи отвличане на вниманието на българските граждани с евтини зрелища, води единствено до увеличаване на труповете в моргата. Отговорността е във вашите ръце. Срамът от бездействието също.

Затова ние от Българска платформа към Европейско женско лоби настояваме за спешно гласуване от 49-тото Народно събрание на предложения от предходния Парламент Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Настояваме здравето и живота на българките, защитата от домашно насилие да бъдат определени като приоритет в дневния ред на 49-тото НС на РБ. Настояваме за координиране на действията между институциите и гражданските организации с цел бърза и ефективна реакция, така че всеки следващ подобен случай да не стига до фатален край. Подчертаваме пандемичността на проблема, всяка трета жена в България е жертва на насилие, и настояваме за бърза и адекватна ангажираност и политическа воля от Ваша страна. Във вашите ръце е да предотвратите възможно най-скоро този своеобразен геноцид срещу българската жена.

Човешкият живот няма цена, но цената, която държавата плаща е висока. Според международни институции цената на домашното насилие в България за 2021 г. е 5.7 млрд Евро. Няма държава, която би могла да си позволи този разход, България - също.

Напомняме, че по-голямата част от държавите-членки на Европейския съюз (21) са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие. Във всички тези страни има положително развитие в политиките, защитата и превенцията на насилието срещу жени. Държавите, ратифицирали Конвенцията, отчитат:

* ●    96% положителни промени в политиките
* ●    83% положителни промени в защитата
* ●    70% положителни промени в превенцията
* ●    61% положителни промени в прокуратурата

Българските жени и всички граждани на Република България също заслужават ефективна превенция, адекватна защита, ефективно разследване и координирани усилия между институциите и гражданските организации в защита от домашното насилие. Сега всички очи са вперени във вас в очакване: “дела трябват, а не думи”.

12 април 2023 г.
Българска платформа към Европейско женско лоби
Контакт: bulgaria [dot] ewl [at] gmail [dot] com

Сподели