Подкрепихме Pussy Riot

София стана част от международния ден в подкрепа на младите жени от Pussy Riot в деня, когато в Москва се очаква да бъде произнесена присъдата срещу тях за хулиганско поведение. Рано сутринта съветски войници изобразени като част от скулптурната композиция на паметника на Съветската армия в София осъмнаха с разноцветни маски на лицата. Маските, използвани от Pussy Riot по време на протестните концерти и хепънинги на групата в Русия, станаха символ на международната солидарност с членовете й, арестувани и изправени пред съда заради акцията си в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва, по време на която изпълниха песента "Богородице, Путин прогони!". По-късно днес граждани протестираха и пред руското посолство в София, където си направиха снимки с въпросните маски.

"Протестът пред руското посолство в защита на задържаните музикантки от Pussy Riot не беше насочен към руския народ, а още по-малко към православните християни. Протестът беше насочен срещу погазването на човешките права, от което страдат най-вече руските граждани и, в частност, на свободата на словото, в Русия," заяви Светла Енчева, активист, блогър и участник в протеста. "Не бива да си правим никакви илюзии, че делото срещу момичетата от пънк групата "Пуси Райът" е свързано с поругаване на религията. Присъда от няколко години затвор е абсолютно неадекватна на "прегрешението" да изпееш критична към управлението песен в църква. Няма съмнение, че в случая става въпрос за политически репресии, каквито изобщо не са прецедент в Русия," разяснява Енчева.

Акцията премина спокойно, с участието на десетина души, успели да реагират на среднощния призив за протестни действия. "Полицията ни помоли да напуснем мястото, понеже нямаме разрешително. Преместихме се на другия тротоар, за да си направим снимки, преди да се разотидем. Имаше доста журналисти, които ни снимаха. Личните ни карти (на тези от нас, които си ги носеха) бяха задържани за проверка от органите на полицията за около час," разказа Енчева пред BlueLink.net. Стотици се включиха създадената предния ден във Фейсбук група "България за Pussy Riot."

През март BlueLink.net поде кампания в България за незабавното им освобождаване и изпрати писмо до руското посолство в София. Кампанията е част от международните усилия за освобождаване на младите руски дисидентки, подкрепена от световни знаменитости като Пол Макартни, Мадона, Стинг и др. Обвиняемите поддържат бодър дух, а вчера една от тях - Надя - разпространи писмо, в което препотвърждава намерението на момичетата да отстояват свобода и демокрация в Русия и благодари за масовата подкрепа, която нарича "Чудо," което всички ние можем да сътворим. Мария Альохина, 24, е студент по журналистика и еко-активист. Надежда Толоконникова, 22, е студент по философия, граждански активист и майка на четиригодишна дъщеря. Йекатерина Самутсевич, 30, е програмист и активист в областта на джендър правата. Трите са са арестувани заради изпълнения на анти-путински песни преди изборите в Русия, като членове на пънк-рок група Pussy Riot. Тогава групата изнесе скандални концерти на стените на Кремъл и в православния храм. За това двете активистки може да получат до 7 години затвор за хулиганство.

Сподели