Трансгранична работилница за журналисти набира кандидати

Обучителна работилница за млади и активни журналисти от България, Македония и Сърбия, под надслов "Balkan Watchdogs: Cross border Environmental Reporting", организира Green European Foundation с подкрепата на фондация "БлуЛинк". Събитието ще се проведе в България между 18-и и 21-и юни 2016 г. 

Целта на събитието е да подкрепи млади и активни журналисти от България, Сърбия и Македония с интерес към ролята на журналистиката като "стражево куче", разказването на истории за заплахи за околната среда и откриването на нови устойчиви решения, които зелената икономика предлага. Събитието е част от проект "Journalists and Policy Makers Boost Green Economy" и е организирано от Green European Foundation с подкрепата на фондация "БлуЛинк" (България), Асоциация за устойчиво социално-икономическо развитие "Изгрев" (Македония) и Асоциация "Други нови центар" (Сърбия).

Обучението ще предостави на участниците важни знания за трансграничните проблеми на околната среда на Балканите и зелените политики като алтернативни решения. Събитието ще послужи като платформа за обмяна на знания и възможност за повишаване на професионалните умения на участниците. След провеждането му, участниците ще имат възможност да приложат журналистическите си умения в разследвания и репортажи по набиляли природозащитни теми на английски език, като за целта са предвидени журналистически хонорари.

Фасилитатори на работилницата ще бъдат д-р Павел Антонов, управялващ редактор на виртуалната редакция на "БлуЛинк" - evromegdan.bg, Пол Браун, редактор в Climate News Network, и Беатрис Уайт, Green European Journal.

 

Цел на обучението

С невъзможността върховенството на закона и демократичните механизми да защитят природата и обществения интерес, професионалната етична журналистика в ролята на куче пазач се оказва ключова за повишаването на осведомеността за решенията на зелените политики в обществата в Югоизточна Европа. Успешни истории за екологична и социална промяна, справедливост по отношение на околната среда и зелените политики, развивани от нови политици, създатели на политики и активисти, не успяват да достигнат и вдъхновят масовата публика. 

По тези причини работилницата цели:

- да изгради професионални умения и почтеност у млади и активни журналисти;

- да ги ангажира творчески и професионално във виртуалната редакция, като подпомогне авторитетни и добре написани творчески статии за промените в околната среда;

- да ги напътства в публикуването и популяризирането на журналистически статии (текст и снимки) на английски език, както и на техните родни езици;

- да позволи на новите създатели на политики, "зелени" политици, експерти от академичните среди и гражданското общество да насърчават разбирането на журналистите за съществуващите успешни случаи, технологични и политически решения.

Работилницата ще се проведе в трансграничния район между България и Сърбия между Трън и Босилеград.

Желаещите да участват в обучителната работилница следва да заявят това като попълнят онлайн формуляр. Срокът за кандидатстване е удължен до 3 юни 2016 г. Обучението ще бъде проведено на английски език. Разходите за пътуване, настаняване и самото обучение се покриват от организаторите. 

Сподели