Включете се в Дните на медийната грамотност 2019

От 4 февруари до 10 март 2019г. ще се проведе тазгодишното издание на кампанията Дни на медийната грамотност. Кампанията е организирана от Коалицията за медийна грамотност, на която БлуЛинк е член. Всички желаещи могат да станат част от Дните на медийна грамотност, като включат свое събитие по темата в програмата или като подкрепят с награди провеждането на конкурс за най-забавно тийнейджърско видео на тема: “Don’t fake with me”.

Дните на медийната грамотност популяризират нуждата от въвеждане на медийната грамотност в образованието. За първи път кампанията стартира през 2018 г., а тази година основен акцент е способността за разпознаване на фалшивите новини. Кампанията подкрепя въвеждането на медийната грамотност в образователните програми. Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят.

През 2019 г. Дните на медийната грамотност ще популяризират различни проекти на членове на коалицията и ще добавят и обучения за тийнейджъри за разпознаване на фалшиви новини. В рамките на Дните, младежите ще бъдат овластени със знания и изява за създаването на видеа и кампании срещу фалшивите новини.

Коалицията за развитие на медийната грамотност в образованието обединява организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество: Център за култура и дебат „Червената къща“, Асоциация на европейските журналисти в България, Център за приобщаващо образование, Заедно в час, Училища.бг, „Национална мрежа за децата", Национален център за безопасен интернет в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация “Родители”, Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата“, БлуЛинк, DigitalKidz, Обществен съвет към Пето основно училище „Митьо Станев” - Стара Загора. Коалицията работи за развиване на дигитално-медийната грамотност в българските училища още от начален курс. Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят. 

Сподели