Журналисти и екоактивисти срещу токсичните отпадъци

На 11-14 февруари в Санкт Петербург БлуЛинк, в партньорство с руския център за защита на околната среда БЕЛЛОНА, проведе работен семинар за екологични журналисти и активисти от Русия и страните на ЕС. В него взеха участие 15 участници: еко-активисти от Република Коми, Алтайски край, Пермска, Волгоградска и Челябинска области и Италия; както и журналисти от Москва, Башкортостан, Ростовска област, Италия, Полша, България, Словения и Франция. Събиитието бе част от проект „Качествена журналистика за екологични активисти в Русия и ЕС”, който се изпълнява с подкрепата на Гражданския форум ЕС-Русия. Целта на проекта е да развие професионални умения и да стимулира обмена на опит между активисти в областта на околната среда и журналисти от Русия и страните на Европейския Съюз, като използва примера на проучване на проблемите с управлението на токсични отпадъци.

В първия ден от работната среща участниците обсъждаха стандартите на работа на екологични журналисти, спецификата на търсене, анализиране и представяне на информация на широк кръг читатели. На втория ден експерти по управление на токсични и битови отпадъци говориха за практиката на събиране, преработка и изхвърляне на отпадъци в Русия и Италия; активисти от регионите на Русия споделиха проблемите с боклуци, с които се опитват да се справят. На третия ден от работната среща участниците посетиха станцията за сортиране на битови отпадъци на Автопарк №1 Спецтранс АД.

През следващите три месеца на проекта, журналистите подготвят материали по проблемите с обезвреждането на различни видове токсични отпадъци в техните региони. Статии ще бъдат публикувани на английски и руски език в национални медии, както и в е-списанията в обществен интерес BlueLink Stories. Статии, актуални за България, ще бъдат преведени на български език за Евромегдан.бг.

Също в рамките на проекта беше подготвен обзор на системите за управление на токсични отпадъци в Русия и ЕС. Запознаването с него ще помогне на журналистите и активистите да разберат условията и особеностите на правната рамка на обработката и обезвреждането на токсични отпадъци.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програмата „Партньорски проекти“ на Гражданския форум ЕС-Русия от септември 2018 г. до юни 2019 г. Форумът е регистриран в Германия, и има за цел да подпомага обмена между граждански организации в Русия и ЕС. БлуЛинк е член на форума от 2015 г.

Сподели