31 октомври – Ден на правото ни на здраве и чиста околна среда

Сдружение „ДЕН” обяви 31 октомври за Ден на правото ни на здраве и чиста околна среда. На този ден преди година десетки екомислещи граждани от цялата страна организираха протестен митинг срещу политиката на МОСВ на тема „Три години корупция, конфликт на интереси и пропиляване на евросредства в екологичната администрация”. С официални ноти до премиера те поискаха оставките на Нона Караджова, Евдокия Манева, Ивелина Василева, Ваня Григорова, Малина Крумова, Галина Симеонова, Климентина Денева и всички служители на министерството – виновни за реализацията на частни и общински проекти, с които пряко се вреди на природата и на човешкото здраве. Част от тях все още са в министерството и продължават да разпределят евросредства за вредни проекти.
Тази година протестът ще се проведе пред МОСВ и Министерството на здравеопазването, като основната му цел ще е въвеждането на законов регламент за отстояния на опасни производства от жилищни сгради. Гражданските организации инициираха национална гражданска инициатива за промяна на сегашните наредби на МОСВ и МЗ, която е подкрепена от лекари, еколози и експерти в областта на околната среда и общественото здраве.
Всички, които са засегнати от зловредни проекти, толерирани от държавните институции, са добре дошли!  
За да подкрепите инициативата можете да се свържете със сдружение „ДЕН” (den [dot] yambol [at] gmail [dot] com), 0878288390.

Сподели