Екологичното наследство на Сочи: Природозащитен доклад изобличава беззаконието на "Путиниадата"

В разгара на олимпийските игри през 2014 г. природозащитниците от Екологична Вахта за Северен Кавказ изготвиха аналитичен доклад, в който са представени последиците за околната среда от предолимпийската подготовка. Докладът бе издаден под заглавие "Сочи - 2014. Десет години без право на закон. Как се строеше "по-добрия свят."" Предлагаме ви превод на въведението към доклада, написано от координатора на еко-вахтата, Андрей Рудомаха. BlueLink.net изразява признателност към Наталия Ангелова за доброволния превод, и кани други желаещи да се включат в превода, оформлението и издаването на български на пълния текст на доклада.

Сочи. Десет години без право на закон

“Целта на олимпийското движение е да допринесе за изграждането... на по-добър свят...”
Олимпийска харта

“Ако дойдат и започнат да крещят, размахвайки Конституцията, че не трябва да се секат ели и борове, по-лесно ще ни бъде да променим Конституцията.”
Леонид Тягачов, Президент на Руския олимпийски комитет от 2001 до 2010 г.

Преди десет години – през октомври 2004 г., сънната тишина на Красна поляна, не отличаващо се с нищо особено до този момент предпланинско селце, бе нарушена от рева на хеликоптер, който направи ВИП-десант. При истински наплив на множество длъжностни лица (министъра на икономическото развитие на Русия Герман Греф, министъра на природните ресурси Юрий Трутнев, президентския пратеник в Южния федерален окръг Дмитрий Козак, Краснодарския губернатор Александър Ткачов и председателя на Руския олимпийски комитет Леонид Тягачов) на 8 октомври 2004 г. в подножието на планинския рид Аибга тържествено бе налят символичният “първи кубик” бетон в основите на долната лифтена станция на новия ски комплекс “Карусел”.

В световните медии събитието бе отразено като “сериозен пробив” и “нов етап в историята на Сочи”. Тогава зад кадър остана най-важното – това, че “новият етап” беше акт на беззаконие. Инвеститорите на “Карусел” не се бяха погрижили за провеждането на екологична оценка и, участвайки в наливането на “първия кубик” бетон, Греф, Трутнев, Козак и Ткачов публично дадоха зелена светлина за извършване на умишлено незаконни действия.

Точно по същата схема, в нарушение на всички мислими норми на законодателството, но затова пък под висок “чадър”, в Сочи бе осъществена последвалата олимпийска ски-авантюра.

Високият, а по-точно казано, най-висок, “чадър” за Олимпийското беззаконие в Сочи бе отворен от самия президент на Русия Владимир Путин. Олимпиада – 2014 без преувеличение може да бъде наречена “путиниада”, тъй като изпълнението на този крайно скъп и пагубен за околната среда проект не би било възможно без личната протекция на президента. Заради амбициите и прищевките на един човек, решил да влезе в историята по този начин, “в пещта бяха хвърлени” уникалната природа на Западен Кавказ, стотици милиарди бюджетни средства, интересите на стотици хиляди засегнати от Олимпиадата жители на Сочи и руското природозащитно законодателство, което претърпя и разрушително “олимпийско прочистване”.
Няма никакво съмнение, че такова “влизане в историята” ще донесе на Путин славата на Херострат. Това, което беше замислено като “триумф”, се превърна в безпрецедентна оргия на корупция, беззаконие и правен нихилизъм: оказа се, че при желание към всеки мегапроект може да бъде “нагоден” всеки федерален закон. В този смисъл Олимпиадата в Сочи създаде изключително опасен за нашата страна прецедент.

В друга срамна марка на Олимпийските игри в Сочи се превърна крайно уродливата роля, която изиграха международните институции: преди всичко Международният олимпийски комитет, но също и Програмата на ООН за околна среда (UNEP). Техните представители, отговарящи за спазването на Олимпийската харта и за осигуряването на независим мониторинг по придържането към екологичните изисквания и стандарти при подготовката на игрите, за съжаление са си затваряли очите за множеството нарушения, като често са заемали пристрастна и предубедена позиция, и така са провалили изпълнението на задълженията, възложени на тези уважавани международни структури.

Международното нехайство позволи на руското правителство да организира и осъществи мащабен проект по унищожаване на околната среда и на уникални в световен мащаб екосистеми. По степента на нанесените на околната среда щети проектът в Сочи няма аналог от времето на индустриализацията през 30-те години на миналия век.

В представения доклад са обобщени и анализирани причинените от “строежа на века” щети. Ние сме уверени, че рано или късно някой ще трябва да отговаря за всичко това: за пропадащите в блатото безполезни бетонови колоси, за пустеещите ски писти, за фаталните грешки при проектирането, за накърнените закони и човешки съдби.

Не бихме искали “работата над грешките” да бъде сведена до традиционното търсене на стрелочника (стоварване на вината върху редовия изпълнител). Авантюрата “Сочи – 2014” трябва да се превърне в наш общ сериозен урок за в бъдеще.

Андрей Рудомаха,
Координатор на Екологична вахта за Северен Кавказ
 


 

 

 

Сподели